ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Smishing: Πώς λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική απάτη με μηνύματα για επιστροφή φόρων

Η αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν

Smishing: Πώς λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική απάτη με μηνύματα για επιστροφή φόρων

Ψεύτικα, παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρων αποστέλλουν επιτήδειοι σε ανυποψίαστους πολίτες, με την αστυνομία να προειδοποιεί ότι πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την αστυνομία, τα παραπλανητικά μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται από το χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν, είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των στοιχείων των καρτών.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλονται περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω αυτών των παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing).

Οι άγνωστοι δράστες επιχειρούν μέσω μηνυμάτων (sms), που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου). Μάλιστα ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται κρατικός οργανισμός.

Από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή, και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται:

* Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links),

* Να μην απαντούν στα μηνύματα,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κ.λπ., καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.