ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σύλληψη «Hayate»: Οι χιλιάδες followers και ο τρόπος που έβγαζε χρήματα από την κακοποίηση των ΑμεΑ (upd)

Ο 35χρονος αποκαλούσε «Army» δηλαδή «Στρατό» τους followers του

Σύλληψη «Hayate»: Οι χιλιάδες followers και ο τρόπος που έβγαζε χρήματα από την κακοποίηση των ΑμεΑ (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 07:55): Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, συνέλαβαν τον 35χρονο YouTuber, επ’ ονόματι «Hayate» ή «Αρχηγό» ο οποίος φέρεται πως κακοποιούσε άτομα με αναπηρία και παράλληλα έκανε live μετάδοση στο YouTube και στο TikTok, με σκοπό το κέρδος.

Ο «Αρχηγός» μετέδιδε εικόνες στην οποίες κατά καιρούς καταγραφόταν η κακοποίηση ΑμεΑ και εισέπραττε χιλιάδες ευρώ από τους «πιστούς» ακολούθους τους που δεν «χόρταιναν» να βλέπουν ανθρώπους να κακοποιούνται σε live μετάδοση.

Ο 35χρονος έχει χιλιάδες followers που τους αποκαλεί «Army», δηλαδή «Στρατό», ενώ στο παρελθόν μία μητέρα είχε κάνει αναφορά για ξυλοδαρμό του παιδιού της.

Η… επικερδής διαδικασία που ακολουθούσε κατά τις μεταδόσεις τους ήταν η εξής: Οι θεατές έθεταν διάφορες προκλήσεις πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο και ο 35χρονος ανάγκαζε άτομα που αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα να πραγματοποιήσουν τις προκλήσεις αυτές.

«Οι θεατές έκαναν donate. Ουσιαστικά, ο χρήστης έβαζε ένα ποσό, από 10 έως 200 εύρω, για να δώσει σε κάποιον (σ.σ. ο Youtuber) ένα χαστούκι» επισημαίνει ένα από τα θύματα.

Και προσθέτει: «Εμάς μας είχε ένας μάνατζερ. Δεν μας άφηναν τα κυκλώματα να κάνουμε αυτό που θέλαμε».

Σε ερώτηση για το αν ο Hayate επικαλεστεί ότι τα θύματα βρίσκονταν στον χώρο με τη θέλησή τους και τούς έδινε χρήματα, ο ίδιος είπε πως «αυτός έπαιρνε τα πολλά και εμάς μας έδινε ψίχουλα. Μας χρωστάει πολλά λεφτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν φίλος και «μέντορας» του 42χρονου που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Κερατσίνι για την ίδια ακριβώς δραστηριότητα και ήταν αυτός που ουσιαστικά τού είχε δείξει ότι μπορεί να αποκτήσει αρκετά χρήματα ικανοποιώντας το αρρωστημένο κοινό του διαδικτύου που αναζητούσε ένα τέτοιο απάνθρωπο θέαμα και πλήρωνε αδρά για αυτό.

Έτσι λοιπόν ο «Αρχηγός» κατηγορείται ότι κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του περασμέμου Ιανουαρίου έως και χθες 6 Φεβρουαρίου, καθώς και σε έτερα χρονικά διαστήματα, προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιελάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης και στη μετάδοση αυτών σε πραγματικό χρόνο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας αυτούς να πραγματοποιήσουν διάφορες προκλήσεις που έθεταν θεατές πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο, με σκοπό να αποκομίζει ο ίδιος οικονομικό όφελος.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Τρίτης, ο 35χρονος προέβη, σε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, σε πράξεις όμοιες με αυτές που περιγράφονται παραπάνω.

Κατόπιν αυτού, το μεσημέρι της Τρίτης, αστυνομικοί του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας μετέβηκαν στην οικία του, στην οποία πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά την οποία κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι και τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, ενώ ο ίδιος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «εμπορία ανθρώπων», «σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων» και «απειλή», με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 82Α «”Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά” λόγω αναπηρίας».

Η υπόθεση στο Κερατσίνι

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συλληφθεί στο Κερατσίνι ένας ακόμη Youtuber ο οποίος προέβαινε σε αντίστοιχες πράξεις κακοποίησης νεαρών ατόμων με νοητική στέρηση. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενδεικτικό της έκτασης της κακοποίησης είναι το γεγονός ότι η έρευνα είχε αποκαλύψει τότε 554 βίντεο φρίκης τα οποία παρακολουθούσαν πληρώνοντας αδρά 22.000 αρρωστημένοι συνδρομητές που πλήρωναν για να βλέπουν τα θύματα να υποφέρουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.