Θεσσαλονίκη: «Με χτυπούσαν σε σώμα και κεφάλι» λέει ο 15χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο ΕΠΑΛ

Τι λέει στην κατάθεσή του

Θεσσαλονίκη: «Με χτυπούσαν σε σώμα και κεφάλι» λέει ο 15χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο ΕΠΑΛ

Το χρονικό της άγριας και απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε ο 15χρονος μαθητής από ομάδα ατόμων, στον προαύλιο χώρο του σχολείου του στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Μέσα από την κατάθεση που έδωσε ο ανήλικος στο αστυνομικούς, γίνεται ξεκάθαρο ότι στην άγρια επίθεση που δέχθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δεν συμμετείχαν μόνο τα δύο άτομα που συνελήφθησαν και παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στο συμβάν (17 και 18 ετών), αλλά περίπου 10 άτομα, τα οποία έδρασαν από κοινού και τον ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα ο έφηβος να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, να παρακολουθείται μέχρι σήμερα στενά από ψυχολόγο και να αναγκαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Ο ανήλικος, από το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε στον πατέρα του μετά την επίθεση που δέχθηκε, είχε αναφέρει ότι τον ξυλοκόπησαν περίπου δέκα άτομα, τα οποία ήταν μαθητές του σχολείου αλλά και εξωσχολικοί, σημειώνοντας ότι δεν τους γνώριζε ούτε είχε προηγούμενες επαφές μαζί τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε να τιμωρήσει μόνο δύο άτομα με οριστική αποβολή από το σχολείο και ότι έως σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι υπόλοιποι δράστες από την αστυνομία, έχει προκαλέσει εντύπωση και αγανάκτηση στην οικογένεια του θύματος.

Τον χτυπούσαν με τα χέρια στο κεφάλι και το σώμα

Στο διαβιβαστικό προς την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με τους δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία», αναφέρεται ότι «την 10.00 πμ ώρα της 24.10.2022, εν ώρα μαθήματος στη Γ’ τάξη Λυκείου του 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο παθών, μαθητής α’ τάξεως Λυκείου, εφέρετο να εξύβρισε τη μητέρα ενός εκ των δραστών. Σε απάντηση της φερόμενης εξύβρισης, οι δύο τον εντόπισαν την 10.10 πμ ώρα της ίδιας (24/10/2022) στο προαύλιο του σχολείου και από κοινού του προκάλεσαν σωματικές βλάβες χτυπώντας τον με τα χέρια τους στο κεφάλι και το σώμα».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι μετέβησαν αυθορμήτως στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου, όπου ανέφεραν το περιστατικό, «αναγνωρίστηκαν από τον παθόντα και μεταφέρθηκαν ακολούθως στην υπηρεσία μας». Μετά από τον ξυλοδαρμό του, ο 15χρονος μαθητής μεταφέρθηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Β’ Κλινική Χειρουργική Παίδων ΑΠΘ του «Γ.Ν. Παπαγεωργίου», ενώ χορηγήθηκε παραγγελία ιατροδικαστικής εξέτασης.

Η κατάθεση του ανηλίκου

Ο ανήλικος, ο οποίος εξετάστηκε χωρίς όρκο καθώς είναι κάτω των 17 ετών, περιέγραψε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς την στιγμή που η ομάδα ατόμων τον εντόπισε μαζί με τον φίλο του και ξεκίνησαν να τον ξυλοκοπούν αφότου τον ακινητοποίησαν και τον έριξαν στο έδαφος.

«Είμαι μαθητής της πρώτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Σήμερα 24-10 2022 και ώρα 10:00 βρισκόμουν με συμμαθητή μου στο προαύλιο και μιλούσαμε. Μετά από περίπου δέκα λεπτά εμφανίσθηκαν μπροστά μου περίπου οχτώ με δέκα παιδιά μεγαλύτερης τάξης τα οποία δε γνωρίζω και μου είπαν ότι με άκουσαν να τους βρίζω. Σχεδόν αμέσως με ακινητοποίησαν και αφού με έριξαν στο έδαφος άρχισαν να με χτυπούν με τα πόδια τους και τα χέρια τους όλοι μαζί στο σώμα και το κεφάλι. Όταν τραβήχτηκαν από κοντά μου μετά από λίγα δευτερόλεπτα κατάφερα να σηκωθώ και έτρεξα στο γραφείο του διευθυντή, του είπα τι συνέβη και κάλεσα στο τηλέφωνο τον πατέρα μου», ανέφερε ο 15χρονος.

«Όταν ήρθε ο πατέρας μου στο σχολείο και συγκεκριμένα στο γραφείο του διευθυντή, εμφανίσθηκε ένας μαθητής της τρίτης λυκείου τον οποίο και αναγνώρισα ως έναν από αυτούς που με χτύπησαν και είπε πως αυτός ήταν που με χτύπησε και ανέλαβε την ευθύνη. Τον μαθητή αυτόν δεν τον γνωρίζω και ποτέ δε κάναμε παρέα. Εγώ δεν έβρισα κανέναν τους και δε τους προκάλεσα με κανέναν τρόπο. Ο πατέρας μου ειδοποίησε την αστυνομία και περιπολικό μετέφερε τον παραπάνω μαθητή στο τμήμα. Από τα χτυπήματα που δέχθηκα κυρίως στο κεφάλι νιώθω ζαλάδες και πόνους», τόνισε ο ανήλικος στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς του Τμήματος Παύλου Μελά.

Δύο συλλήψεις – Το κατηγορητήριο

Για τον άγριο ξυλοδαρμό του 15χρονου έχουν συλληφθεί δύο άτομα και αναμένεται να δικαστούν εντός Δεκεμβρίου, ενώ ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα υπόλοιπα άτομα που καταγγέλλει ο ανήλικος ότι συμμετείχαν στην επίθεση που δέχθηκε. Σχετικά με τους δύο συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, είναι ένας ανήλικος, 17 ετών και ένας ενήλικος, 18 ετών, που κατηγορούνται για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία».

Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τον 18χρονο να δικαστεί στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 19 Δεκεμβρίου και κατηγορείται πως “ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ανήλικο, καθώς και με άλλα έξι με οκτώ άτομα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με πρόθεση προξένησε σε άλλον σωματική κάκωση, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική του βλάβη.

Συγκεκριμένα, στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, επί της οδού Θράκης 4 στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος, ενεργώντας από κοινού με τους ανωτέρω αναφερόμενους, επιτέθηκε στον ανήλικο μαθητή της πρώτης λυκείου, γιό του εγκαλούντα, και αφού τον ακινητοποίησαν και τον έριξαν στο έδαφος, τον χτύπησε με τα χέρια και τα πόδια στο σώμα και στο κεφάλι, προκαλώντας του μωλωπισμούς ΔΕ βρεγματικά και AP βρεγματικά, καθώς και ινιακά, χωρίς λύση συνεχείας του δέρματος, εκδορά οπίσθιας ΔΕ τραχηλικής χώρας και εκδορά AP αγκώνα”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «η ως άνω πράξη τελέσθηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα βαριά σωματική του βλάβη, καθώς ο τρόπος πλήξης (ενωμένες δυνάμεις πολλών ατόμων) και το σημείο πλήξης (κεφάλι) ενείχαν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη ζωτικά όργανα του παθόντος (κεφάλι)».

Σημειώνεται ότι και οι δύο κατηγορούμενοι ήταν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και αποφασίστηκε η οριστική αποβολή τους από το σχολείο. Επιπλέον, ο 18χρονος φέρεται να συμμετείχε και στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο ίδιο σχολείο στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021, με τις εικόνες τότε να κάνουν τον γύρο της χώρας και να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος είχε συλληφθεί μετά τα σοβαρά επεισόδια, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την αυτόφωρη διαδικασία και αθωώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του ανήλικου θύματος, είχε αναφέρει ότι ο 15χρονος μετά από τα χτυπήματα που δέχθηκε με κλωτσιές και μπουνιές, στο κεφάλι και το σώμα, πήγε στο γραφείο του διευθυντή και ζήτησε να καλέσει τους γονείς του. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον γονέα, ο διευθυντής το αρνήθηκε και ο ανήλικος κάλεσε κρυφά τον πατέρα του από το σταθερό του σχολείου, μόλις ο εκπαιδευτικός – με τη θέση ευθύνης – βγήκε για λίγα λεπτά από το γραφείο του.

«Δώσαμε εντολή για διερεύνηση του περιστατικού προκειμένου αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών να αποδοθούν και, φυσικά, επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους», είχε τονίσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η νομική άποψη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την οικογένεια του θύματος εκπροσωπεί ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, ο οποίος, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, είχε αναφέρει ότι “η κατηγορία για τους δύο συλληφθέντες αφορά επικίνδυνες σωματικές βλάβες, όμως θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο συμβάν, προκειμένου να αλλάξει το κατηγορητήριο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα αυτά δημιούργησαν επεισόδιο μέσα στην σχολική αίθουσα, τους έβγαλε από την τάξη η καθηγήτρια και συνεννοημένα μαζεύτηκαν και εξωσχολικοί και επιτέθηκαν στα δύο παιδιά την ώρα που είχαν κενό στο σχολικό τους πρόγραμμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.