Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκαν τα μέλη Δομής Παιδιών με Αναπηρία – Αποκρύφτηκαν θάνατοι

«Η προστασία των παιδιών και όλων των ωφελούμενων είναι προτεραιότητά μας»

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκαν τα μέλη Δομής Παιδιών με Αναπηρία – Αποκρύφτηκαν θάνατοι

Παραιτήθηκαν τα μέλη της δομής παιδιών ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη, μετά τα αποτελέσματα έρευνας που παρήγγειλε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ΕΑΔ προχώρησε σε έλεγχο στη Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τα δημοσιεύματα για σοβαρά περιστατικά.

Το ένα συνέβη τον Νοέμβριοτου 2021 όταν 25χρονος ΑΜΕΑ τραυματίστηκε σοβαρά και στη συνέχεια πέθανε σε νοσοκομείο.

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο 2021, σε συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων τραυματίστηκε σοβαρά ένας εξ αυτών και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ επί ένα μήνα. Επέστρεψε στη δομή και μετά από δύο ημέρες απεβίωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Σε συνέχεια των προληπτικών ελέγχων που ζήτησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), εκδόθηκε έκθεση ελέγχου για δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη).

Σε αυτή διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατό.

Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής. Παράλληλα, η ΕΑΔ συνεχίζει τους ελέγχους και σε άλλες δομές.

Η προστασία των παιδιών και όλων των ωφελουμένων είναι προτεραιότητά μας».

Σημειώνεται ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στα συμπεράσματά της από τον έλεγχο που διεξήχθη σε Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά το θάνατο τροφίμου, αναφέρει:

Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με περιστατικό σοβαρού τραυματισμού  περιθαλπόμενου σε Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετέπειτα θανάτου του σε νοσοκομείο, μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών της ΕΑΔ και Εμπειρογνωμόνων, Ιατρών και Κοινωνικής Λειτουργού, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 διενήργησε αυτεπαγγέλτως έλεγχο στη συγκεκριμένη δομή, με αντικείμενο, ως προς το συμβάν, στον έλεγχο των ενεργειών διαχείρισης του περιστατικού από τη διοίκηση του φορέα και εν γένει   της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελεγχόμενου φορέα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.