ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Βιασμός και μαστροπεία 12χρονης στον Κολωνό: Τι προβλέπει ο νόμος για τον κομματάρχη της ΝΔ

Τι απαντά δικηγόρος για την ποινική αντιμετώπιση των βιαστών ανηλίκων

Βιασμός και μαστροπεία 12χρονης στον Κολωνό: Τι προβλέπει ο νόμος για τον κομματάρχη της ΝΔ

Σε σοκ βρίσκεται η τοπική κοινωνία του Κολωνού, μετά και τις φρικιαστικές αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης από τον 53χρονο επιχειρηματία.

Ο 53χρονος, ο οποίος είναι εξαιρετικά δραστήριο μέλος της Νέας Δημοκρατίας στον Κολωνό, φέρεται να εξέδιδε τη 12χρονη, απειλώντας την, και σε άλλους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή μέσω ψεύτικων προφίλ στα social media, κανόνιζε τα ραντεβού και εισέπραττε χρήματα για τις άθλιες πράξεις του.

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της υπόθεσης, δίνει ο δικηγόρος Βασίλη Σωτηρόπουλος.

Τα ερωτήματα είναι βεβαίως, ποια είναι η ποινική αντιμετώπιση του βιασμού και κυρίως του βιασμού ανηλίκων.

Τι προβλέπει ο νόμος δηλαδή και ποια θα είναι η τύχη του 53χρονου αλλά και όλων όσοι βίασαν το 12χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σωτηρόπουλο:

«To κακούργημα του βιασμού προϋποθέτει σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας και εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη. Κάθε άλλη ίσης βαρύτητας πράξη που τελείται χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Τώρα, για τους ανήλικους υπάρχει εξ ορισμού το θέμα της συναίνεσης: οι ανήλικοι κατά κανόνα δεν έχουν νομικά την ικανότητα να συναινέσουν. Όχι όμως όλοι οι ανήλικοι: ο νόμος θέτει στο 15ο έτος της ηλικίας την νομική ικανότητα συναίνεσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε σεξουαλική πράξη σε βάρος ανηλίκου είναι βιασμός, καθώς ο Ποινικός Κώδικας τυποποιεί τις παράνομες σεξουαλικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων ανάλογα με την ποινική απαξία καθεμιάς.

Αρχικά, η σεξουαλική πράξη με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι κακούργημα. Αν είναι κάτω των 12 είναι βαρύτερο κακούργημα (10-20 έτη κάθειρξη), ενώ αν είναι άνω των 12 μπορεί και λιγότερο (5-20 έτη).

Οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των 15 είναι ατιμώρητες, εκτός αν μεταξύ τους έχουν διαφορά άνω των 3 ετών, οπότε τους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα (επειδή είναι ανήλικοι).

Ανεξάρτητα από την ηλικία του ανηλίκου (δηλ. και μέχρι τα 18 μη συμπλ.) η σεξουαλική πράξη είναι κακούργημα για τον ενήλικο όταν του έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά: κάτω των 14 κάθειρξη τουλ. 10 ετών, άνω των 14 κάθειρξη & χρηματική ποινή.

Επιβαρυντική περίσταση είναι αν ο δράστης είναι οικείος, σύνοικος, αν έχει φιλικές σχέσεις με συγγενείς του, εκπαιδευτικός, πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες ανηλίκου, κληρικός που έχει πνευματική σχέση, κατάχρηση σωματικής διανοητικής αναπηρίας ανηλίκου.

Όποιος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, προάγει ή εξωθεί στην πορνεία ανήλικο ή υποθάλπει ή εξαναγκάζει ή διευκολύνει ή συμμετέχει στην πορνεία ανηλίκων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή (349 ΠΚ – Μαστροπεία).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με κάθειρξη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το έγκλημα τελέστηκε: α) εναντίον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε (15) ετών, β) με απατηλά μέσα, γ) από τον ανιόντα συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από θετό γονέα, σύζυγο, επίτροπο ή από άλλον στον οποίο έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο για ανατροφή, διδασκαλία επίβλεψη ή φύλαξη, έστω και προσωρινή, δ) από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, ε) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, στ) με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντ/τος»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.