ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Τι είναι η ζελατινοδυναμίτιδα; – Τα κύρια συστατικά της

Το φτηνό και επικίνδυνο εκρηκτικό

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Τι είναι η ζελατινοδυναμίτιδα; – Τα κύρια συστατικά της

Η βόμβα που εξουδετερώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (18/12) έξω από την είσοδο της έδρας των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου περιείχε ένα αρκετά ισχυρό εκρηκτικό, τη ζελατοδυναμίτιδα.

Να σημειωθεί πως η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε τάπερ μέσα σε μία μαύρη σακούλα και αποτελούταν από σχεδόν ένα κιλό εκρηκτικής ύλης, συγκεκριμένα ζελατινοδυναμίτιδα, μπαταρία, καλώδια και διακόπτη.

Τι είναι η ζελατινοδυναμίτιδα

Η ζελατινοδυναμίτιδα αποτελεί ένα εκρηκτικό με υψηλές τιμές ενέργειας, πυκνότητας και ταχύτητας έκρηξης, με κύρια συστατικά της το νιτρικό αμμώνιο, τη νιτρογλυκόλη και τη νιτροκυτταρίνη.

Διαθέτει ικανοποιητική αντοχή στο νερό. Η ανάφλεξη του εκρηκτικού αυτού μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν κοινό πυροκροτητή.

Θεωρείται το πλέον κατάλληλο για ανατινάξεις σε σκληρά πετρώματα και δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Ανάλογα με το μέγεθος του διατρήματος, η ζελατινοδυναμίτιδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιφανειακές και υπόγειες ανατινάξεις είτε σαν εκρηκτικό έναυσης (primer), είτε σαν κύριο εκρηκτικό στον πυθμένα (bottomcharge), είτε σε όλο το μήκος του διατρήματος (columncharge).

Η τεχνική της ονομασία είναι «εκρηκτικές ύλες για ανατινάξεις τύπου Α».

Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.