ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Διάσκεψη EUMED9: Η «κλιματικά ουδέτερη» Ευρώπη απασχολεί τον πρωθυπουργό

Διάσκεψη EUMED9: Η «κλιματικά ουδέτερη» Ευρώπη απασχολεί τον πρωθυπουργό

Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να υφαρπάξει ελληνική υφαλοκρηπίδα με κοινή παρουσία των δύο ερευνητικών της σκαφών Nautical Geo και του YUNUS-S στη Μεγίστη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται με την «πράσινη» ανάπτυξη και την «κλιματικά ουδέτερη» Ευρώπη.

Αυτά προφανώς είναι τα φλέγοντα θέματα για την Ελλάδα αυτή την περίοδο αφού έχει λύσει όλα τα άλλα.

Ο πρωθυπουργός είπε μόνο για την Τουρκία ότι πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά.

«Είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή» είπε πιο συγκεκριμένα.

Αντίθετα επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο».

Ως προς την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου επαναλαμβάνουν τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και τη δέσμευσή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, ενώ αναγνωρίζουν τη δέσμευσή τους για την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών και πολιτικών που επιταχύνουν έτι περαιτέρω την απομάκρυνση από ένα αμείωτο δυναμικό άνθρακα.

Οι χώρες του Νότου της ΕΕ -Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία- στην κοινή τους «Διακήρυξη» ζητούν την επιτάχυνση ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων και ενίσχυση των ικανοτήτων αεροδιακομιδής (MEDEVAC), με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από όλο και πιο σοβαρές και σύνθετες καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, επιδημίες, καθώς, όπως και επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης δυνατοτήτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.

Ειδική αναφορά στη «Διακήρυξη» γίνεται στην περιοχή της Μεσογείου ως μοναδικού κέντρου για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή απειλείται από την απώλεια και από την υποβάθμιση των βιοτόπων, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τρία δισεκατομμύρια νέα δέντρα μέχρι το 2030

Αναφορικά με τα μεσογειακά δάση, τα οποία βίωσαν ένα «καλοκαίρι πυρκαγιών» οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου εστιάζουν στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, ενδυναμώνοντας τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων έργων αναδάσωσης.

Συγκεκριμένα, δεσμεύονται να αναλάβουν δράσεις για την αύξηση της ποσότητας, της ποιότητας και της ανθεκτικότητας των δασών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να συμβάλουν στη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων στην ΕΕ έως το 2030, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της οικολογίας.

Για το θαλάσσιο περιβάλλον, ο Ευρωπαϊκός Νότος μέσω των ηγετών του υπογραμμίζει το ρόλο μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, μέσω επενδύσεων σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες και μέσω περαιτέρω προώθησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Τέλος, εμμένοντας στην ανάγκη της Πολιτικής Προστασίας, οι χώρες -μέλη του EUROMED9 υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών εταίρων, δεδομένου ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές έχουν κοινό προφίλ, είναι συχνά διασυνοριακές και απαιτούν πρωτοβουλίες για ανταλλαγή ειδικών, εξαγωγής διδαγμάτων, βέλτιστων πρακτικών, μέσων και εμπειρογνωμοσύνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε :«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφου προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανισταν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα. Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.