Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή σημείωσε πως η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί κομβικό σημείο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, σε συνέντευξη της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Γκράγκιανσκι».

Η Ε. Μαρκουλλή πραγματοποιεί αύριο επίσκεψη στα Σκόπια με την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Ιουλίου 2012, η Ε. Μαρκουλλή, όπως ανέφερε, επισκέφθηκε τις περισσότερες πρωτεύουσες των υποψήφιων χωρών και των δυνάμει υποψήφιων χωρών, γεγονός που, όπως σημείωσε, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία στην πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Προφανώς, τα Σκόπια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μέρος αυτής της περιοδείας. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή: λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. για την πρόοδο της ΠΓΔΜ) και λίγες εβδομάδες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο στις 11 Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει τα ετήσια συμπεράσματά του για τη διεύρυνση της Ε.Ε.», πρόσθεσε η Ε. Μαρκουλλή.

Η Ε. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, αύριο στα Σκόπια, θα εξετασθεί, μεταξύ άλλων, η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ θα ενημερωθεί και για την επίσημη θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφηκε στη φετινή Έκθεση για τη Στρατηγική Διεύρυνσης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μου στα Σκόπια θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και την προοπτική για επίτευξη σημαντικής προόδου ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε η κα Μαρκουλλή, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην πορεία των συνομιλιών μεταξύ Λευκωσίας και Σκοπίων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και αποκάλυψε ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι δεν προχώρησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr