Δήλωση πρεσβευτή ΗΠΑ T.Πάιατ: «Μόνο στο Ιόνιο & στην περιοχή δυτικά της Κρήτης δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

Δήλωση πρεσβευτή ΗΠΑ T.Πάιατ: «Μόνο στο Ιόνιο & στην περιοχή δυτικά της Κρήτης δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 21/7 16.47) Με μία δήλωση-βόμβα σε συνέντευξή του σε πρωινή εφημερίδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, επανέρχεται μετά τις περίφημες δηλώσεις του για «win-win» συμφωνίες με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως «Οι μόνες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα χωρίς αμφισβήτηση, για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εν προκειμένω, είναι το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης»!

Είναι αυτή η πραγματική θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Θα λέγαμε αναμφίβολα πως «Ναι», αν δεν υπήρχε η διατυπωμένη αμφιβολία (εμμέσως αλλά σαφώς από τον Λευκό Οίκο) κατά του Τ.Πάιατ για τον αν εκφράζει ορθά τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στην Ελλάδα (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ωστόσο, μέχρι να αποδοκιμαστούν επίσημα ή ανεπίσημα από την Ουάσιγκτον οι θέσεις αυτές, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του Τ.Πάιατ, εκφράζουν τις θέσεις των ΗΠΑ και συνάδουν με την εξωφρενική θέση της Αγκυρας ότι η τουρκική ΑΟΖ ξεκινά από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και φτάνει μέχρι την Λιβύη περιλαμβάνοντας και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (φωτό κάτω)!

Και ποιες είναι αυτές, όπως τις εξέφρασε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή; Ουσιαστικά αφήνει υπό ελληνική κυριαρχία μόνο το Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, ούτε καν οι αδειοδοτημένες από την Αθήνα περιοχές νότια της Κρήτης (χάρτης) ή το Αιγαίο!

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του έγινε «για τα προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας γύρω από ορισμένα ελληνικά νησιά που πηγάζουν και από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και την στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία», απάντησε:

«Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα» (σ.σ.: σε σχέση με τις άλλες περιοχές ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης που θέλει να κάνει έρευνες η Ελλάδα)!

Δηλαδή μόνο σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, γιατί «αυτές οι περιοχές δεν αμφισβητούνται».

(φωτό άνω): Οι περιοχές με μοβ χρώμα είναι αυτές στις οποίες δέχεται την ελληνική κυριαρχία ο Τ.Πάιατ. Η περιοχή στα ανατολικά αυτών, νότια της Κρήτης με μπλε χρώμα, εμμέσως ο Αμερικανός πρεσβευτής δέχεται ότι αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία!

Οι άλλες περιοχές στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης για τις οποίες ήδη έχει εκδώσει η Ελλάδα χάρτες για διάθεσή τους προς έρευνες και βέβαια και όσες βρίσκονται νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητούνται και εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες η Ελλάδα, κατά τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ.Πάιατ!

Πρόκειται για θέση η οποία de facto ακρωτηριάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Αν δεχθούμε την άποψη Πάιατ ότι μόνο στο Ιόνιο ή δυτικά της Κρήτης μπορούμε να κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες και όχι στο Αιγαίο ή στα ανατολικά ή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως έχουμε εκδώσει τους σχετικούς χάρτες περιοχών ερευνών, τότε η Ελλάδα σε αυτές τις περιοχές πρέπει να έχει την προαπαιτούμενη έγκριση και αδειοδότηση της Τουρκίας, ως φορέα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση άδειας έρευνας!

Το θέμα είναι πλέον κατά πόσο η Αθήνα δέχεται την θέση αυτή (στην φωτό ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ,Πάιατ με την Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί από την στιγμή που δεν αποδοκιμαστεί η θέση αυτή επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, άρα γίνεται αποδεκτή: Η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται μόνο στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης (α.σ.: ακόμα…)!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.