Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας με μεσολάβηση Βερολίνου για διαμοιρασμό Αιγαίου & κοιτασμάτων

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας με μεσολάβηση Βερολίνου για διαμοιρασμό Αιγαίου & κοιτασμάτων

Ξεκίνησαν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου και των ελληνικών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, καθώς την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μυστική τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο.

Μάλιστα την αποκάλυψη για τη συνάντηση έκανε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες!

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Κυριακή σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, και ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ.

Ιμπράημ Καλίν και η Ελένη Σουρανή, είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 26 Ιουνίου.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε σχετικά με τη συνάντηση σήμερα στη Μάλτα λέγοντας ότι «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε, Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος». είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να δηλώνουν πως «τα αποτελέσματα (σσ του Συμβουλίου των Εξωτερικών της ΕΕ) επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως».

Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά από το μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αλλά και Γερμανών αξιωματούχων για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, το Βερολίνο φαίνεται πως έχει λάβει -πιθανόν με την συγκατάθεση των ΗΠΑ- το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, καθώς ήταν αυτό που διαμεσολάβησε και για την τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.