ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γαλλίδα ΥΠΕΞ προς στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα: «Έχετε μέχρι αύριο διορία να παραδώσετε την εξουσία»

Η Wagner συνεχίζει την ανάπτυξή της σε καίριες οδικές αρτηρίες της χώρας αναμένοντας την έλευση των νιγηριανών στρατευμάτων

Γαλλίδα ΥΠΕΞ προς στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα: «Έχετε μέχρι αύριο διορία να παραδώσετε την εξουσία»

H Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά κατά την συνάντησή της σήμερα με τον πρωθυπουργό της ανατραπείσας φιλογαλλικής κυβέρνησης του Νίγηρα, Ουχουμούντου Μαχαμάντου, αλλά και τον πρεσβευτή της χώρας στο Παρίσι, δήλωσε ότι «το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα έχει διορία μέχρι αύριο για να σταματήσει την περιπέτειά του», εννοώντας να παραδώσει την εξουσία.

Ήδη η ρωσική Wagner, μεταφέρει τις δυνάμεις της από χθες από το Μάλι στο Νίγηρα και θεωρείται βέβαιο πως θα έχει τελειώσει την ανάπτυξή της σε κρίσιμα σταυροδρόμια και οδικές αρτηρίες πριν λήξει το νιγηριανό τελεσίγραφο και πριν ξεκινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους οι Νιγηριανοί.

Εάν οι Νιγηριανοί αποτύχουν (πολύ πιθανό), τότε ΗΠΑ και Γαλλία θα αναγκαστούν να εμπλακούν οι ίδιες και αυτό γιατί οι Γάλλοι μόνοι τους δεν μπορούν, σε τόσο μεγάλη απόσταση από την μητροπολιτική Γαλλία να πραγματοποιήσουν μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση.

Εάν αυτό συμβεί η Μόσχα αμέσως θα διεθνοποιήσει την γαλλοαμερικανική επέμβαση ως εισβολή και θα εξισώσει τις δικές της ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές της Δύσης στην Αφρική και στο Νίγηρα.

Οι δυνάμεις της Wagner που αναπτύσσονται υπολογίζονται σε 3.000 άνδρες, στη παρούσα φάση, ενώ περίπου 10.000 εθελοντές του ίδιου σώματος είναι έτοιμοι για αναχώρηση από τη Λευκορωσία προς το Νίγηρα.

H αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσους άνδρες διαθέτει η Wagner καθώς έχει στρατολογήσει μεγάλους αριθμούς ανδρών τους τελευταίους μήνες από τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ο εξοπλισμός της θεωρείται πλήρης, ειδικά για μάχες εκ του συστάδην κατά των Νιγηριανών. Βέβαια οι Νιγηριανοί ποντάρουν πως θα έχουν την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων των Δυτικών, ειδικότερα των ΗΠΑ-Γαλλίας.

Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί μιλούν ανοιχτά για εισβολή στο Νίγηρα, αλλά για να αποφύγουν την διανοητική και ηθική «παγίδα» να φανούν ως εισβολείς σε ανεξάρτητη χώρα, πιέζουν και «σπρώχνουν» άλλες αφρικανικές χώρες να εμπλακούν πολεμικά με τις δυνάμεις του Νίγηρα.

Με δεδομένο ότι, υπάρχουν ήδη αρκετές χώρες που θα στηρίξουν το στρατιωτικό καθεστώς της Νιαμέι, η Δύση επί της ουσίας υποδαυλίζει έναν γενικευμένο σχεδόν πόλεμο, σε όλη την αχανή περιοχή της Δυτικής Αφρικής που μπορεί στο τέλος να εμπλέξει κι άλλες χώρες.

Αν όμως μείνει άπραγη κινδυνεύει να χάσει τον ενεργειακό πλούτο και τις πρώτες ύλες της Αφρικής στο σύνολό της.

Στις ΗΠΑ έχει αναβιώσει το δόγμα της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ, επί Λίντον Τζόνσον, το οποίο έλεγε πως αν μία χώρα πέσει στα χέρια του κομμουνισμού, μετά θα ακολουθήσει η διπλανή της, εν συνεχεία η διπλανή της διπλανής κ.ο.κ.

Στην θέση των κομμουνιστών (μία έννοια παρωχημένη πλέον) τοποθετούν τους Ρώσους, το δόγμα πάντως είναι το ίδιο στην λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. 

Δεν είναι σαφές ως προς ποια θα είναι η στάση τους τις επόμενες ημέρες, ειδικά μόλις ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, οι οποίες δείχνουν να μην μπορούν να αποφευχθούν.

https://twitter.com/MannyLo79/status/1687790723305820160

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.