Υποπτες κινήσεις των Τούρκων μετά την συμφωνία για τα ΜΟΕ: Αναπτύχθηκε η δύναμη «Δέλτα» σε κρίσιμα σημεία της χώρας

Υποπτες κινήσεις των Τούρκων μετά την συμφωνία για τα ΜΟΕ: Αναπτύχθηκε η δύναμη «Δέλτα» σε κρίσιμα σημεία της χώρας

Αναπτύχτηκε η δύναμη «Δέλτα» σε κρίσιμα σημεία της χώρας καθώς παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις των Τούρκων αμέσως μετά την συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE).

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι με διμοιρίες καταδρομών, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μαχητικά, ελικόπτερο Chinook με τμήμα της Ζ ΜΑΚ έλαβαν διαταγή να σπεύσουν στο Αιγαίο για άσκηση ανακατάληψης εθνικού εδάφους.

Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν στην φρεγάτα “Σαλαμίς” ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η άσκηση διατάχθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά σε μια ημέρα που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές λόγω των ισχυρών ανέμων λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και στην σκιά της Συνόδου στο Ισραήλ για τον East-Med.

Οι ασκήσεις «Πυρπολητής» διεξάγονται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και αξιολόγηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας (Δύναμη «Δ»).

Η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») έχει σκοπό την αποτροπή και απόκρουση αποβατικής “επίθεσης” από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Aνακοίνωση του υπ. Αμυνας:

«Ο Υπουργός διαπίστωσε την υψηλή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού και των μέσων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση. Επίσης, σημείωσε ότι η άσκηση ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» ανέδειξε το άριστο επίπεδο διακλαδικής συνέργειας, εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας, στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης και ενίσχυσης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε σχετικά ότι:

“H εν εξελίξει άσκηση ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό.

Υπήρχε μία γρήγορη ανταπόκριση απ’ όλα τα όπλα, Αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και απ’ ό,τι φαίνεται η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης, έγινε η σημερινή άσκηση. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, ήταν πολύ ικανοί, με πολύ καλό επίπεδο» κατέληξε ο υπουργός ΥΕΘΑ.

Nωρίτερα όπως αποκάλυψε το pronews.gr, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ακατάπαυστα να υπερασπίζεται τη “Γαλάζια Πατρίδα” της.

«Στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πάντα θα προασπίζουμε την ειρήνη, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το παραμικρό δικαίωμα αυτού του έθνους.

Έχουμε λάβει κάθε είδους μέτρο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ακόμη κι αν πεθάνουμε, ακόμη κι αν λαβωθούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα»

Η Δύναμη Δέλτα είναι μια Διακλαδική Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως η δομή της Δύναμης Δέλτα μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης.

Σε αυτήν υπάγονται μεταξύ άλλων:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων.
Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχή προετοιμασία. Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών)

Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

Στη δύναμη Δέλτα ανήκει επίσης και ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Δείτε φωτογραφίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.