
Το Πεντάγωνο προωθεί πλέγμα αλλαγών με έμφαση σε «πιο ευέλικτες και ανθεκτικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Η μετάβαση στο νέο μοντέλο θητείας παρουσιάζεται σχεδόν ολοκληρωμένη: Πιο μακρά και επίπονη εκπαίδευση, αναθεωρημένο συσσίτιο, ανακαινίσεις στρατώνων, πρώτη κατάταξη εθελοντριών και νέα κίνητρα.
Μάλιστα θα εισαχθεί στην εκπαίδευση και η διδασκαλία της αυτοάμυνας (πολύ εύκολα λέγεται αυτή η λέξη αλλά πολύ δύσκολα διδάσκεται αυτό το αντικείμενο, το οποίο απαιτεί ρεαλιστές δασκάλους).
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, έθεσε το δόγμα με μία φράση: οι νέοι «πρέπει να ενθαρρύνονται να βλέπουν τη στρατιωτική υπηρεσία ως ενίσχυση των τεχνικών τους δεξιοτήτων».
Στην εκπαίδευση επαναπροσδιορίζονται οι αντικειμενικοί σκοποί προς τις σύγχρονες απαιτήσεις του πολέμου.
Αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση, με έμφαση στη σωματική αγωγή, τις βολές και τις οριζόντιες δεξιότητες — ΣμηΕΑ και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
Η εκπαίδευση στα drones περνά σε FPV ελληνικής παραγωγής και σε νέους, δυσκολότερους στίβους.
Επιτροπές της ΓΕΠΣ αξιολογούν συνεχώς.
Από τη Γ΄ ΕΣΣΟ του 2026 μπαίνει και αυτοάμυνα.Στο συσσίτιο καθιερώνεται ενιαίο πρόγραμμα από τη ΓΕΠΣ, με τουλάχιστον τέσσερα είδη σε γεύμα και δείπνο και πρωινό τύπου μπουφέ.
Οι οπλίτες μπορούν να αξιολογούν το φαγητό με ερωτηματολόγιο μέσω barcode. Ο Γενικός Κανονισμός Τροφοδοσίας αναθεωρείται μετά από 40 χρόνια — την ίδια περίοδο που οι προμήθειες συγκεντρώνονται σε κεντρικούς διαγωνισμούς και το ημερήσιο αντίτιμο έχει ήδη ανέβει στα 6,40 ευρώ για τους στρατευσίμους.
Στους στρατώνες καταγράφονται ανακαινίσεις στο 625 Μ/Π ΤΠ, στο ΚΕΝ Λαμίας και σε ΚΕΝ με ιδιωτικές δωρεές.
Τον Ιούνιο του 2026 κατατάχθηκαν για πρώτη φορά στον Στρατό Ξηράς εθελόντριες στο ΚΕΝ Λαμίας, με πρόγραμμα ανάλογο των ανδρών.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση μισθοδοσίας των οπλιτών θητείας και αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης στις επιχειρησιακές μονάδες εκστρατείας της παραμεθορίου μέσω μεταθέσεων.
Το ζητούμενο, όπως το θέτει το ΓΕΕΘΑ, είναι αποτρεπτική ισχύς και δεξιότητες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.