Δύο από τα πέντε ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar που προορίζονταν για το ΠΝ τα παίρνει το ουκρανικό Ναυτικό

Νέα «ψυχρολουσία» μετά από αυτήν με τα γερμανικά Marder που ακόμα περιμένει ο ΕΣ

Δύο από τα πέντε ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar που προορίζονταν για το ΠΝ τα παίρνει το ουκρανικό Ναυτικό

Μετά τα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder τα οποία ακόμη «αναμένονται» αλλά η πλειονότητά τους οδεύει προς την Ουκρανία φαίνεται ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ολλανδικά ναρκοθηρευτικά Alkmaar των οποίων την απόκτηση θεωρούσε τελειωμένη υπόθεση το Πολεμικό Ναυτικό αλλά τελικά δυο από τα πέντε συνολικά λειτουργικά ναρκοθηρευτικά, θα τα πάρει το ουκρανικό Ναυτικό.

«Ο πόλεμος αλλάζει τις προτεραιότητες της Συμμαχίας», λένε με νόημα ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, «κι αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν ώστε να καταφέρουμε να τις προλάβουμε, γεγονός που μεταφράζεται σε άμεσες αποφάσεις».

Η δωρέα, πάντως, φαίνεται πως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης από την Ολλανδή υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουκρανία.

Η κυρία Kajsa Ollangren δήλωσε ότι «Η Ολλανδία έχει μεγάλη ναυτιλιακή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της εξουδετέρωσης θαλασσίων ναρκών. Τα ναρκοθηρευτικά και η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων συμβάλλουν στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση». Η υπουργός, σύμφωνα με τον ολλανδικό ιστότοπο Defensie.nl, συμπλήρωσε πως «αυτή η υποστήριξη συμβάλλει στη μετάβαση των Ουκρανών στα δυτικά όπλα και συστήματα και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ»

Τα τελευταία πέντε από τα έξι ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar (σ.σ. το 6ο είχε συμφωνηθεί να είναι τμήμα των ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα) ήταν υποτίθεται σχεδόν συμφωνημένα για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το κλιμάκιο του Ναυτικού είχε μεταβεί στην Ολλανδία, τα είχε επιθεωρήσει και η αναφορά του έλεγε πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Και παρά το γεγονός ότι ο ναρκοπόλεμος ήδη έχει περάσει σε άλλα επίπεδα κυρίως με Μη Επανδρωμένα, το ναυτικό με τα Alkmaar, λένε οι προαναφερόμενες πηγές, ότι θα μπορούσε να περάσει τουλάχιστον μια αξιοπρεπή δεκαετία.

Μετά από εκείνο το βήμα η αναμονή είχε να κάνει με το λεγόμενο «πλάνο παροπλισμού» που περίμεναν στο Ναυτικό να τους γνωστοποιηθεί από την ολλανδική πλευρά, ώστε ν’ ακολουθήσει η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Τον Οκτώβριο του 2021 Αθήνα και Χάγη είχαν υπογράψει επιστολή προθέσεων για την πώληση πλοίων, η οποία αφορούσε στις φρεγάτες «Μ», ενώ στην ίδια συνάντηση είχε συζητηθεί και το θέμα των Alkmaar.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.