ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γερμανία και Βρετανία κάνουν τα «στραβά μάτια» για την Υεμένη για να πουλήσουν επιπλέον Eurofighter στην Σαουδική Αραβία

Φοβούνται κινεζική διείσδυση

Γερμανία και Βρετανία κάνουν τα «στραβά μάτια» για την Υεμένη για να πουλήσουν επιπλέον Eurofighter στην Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από την Βρετανία, παρά την καθυστέρηση πέντε ετών.

Όπως υποστηρίζει το Breaking Defense σε ανάλυσή του, η Βρετανία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την πώληση της δεύτερης παρτίδας μαχητικών, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη ένα στόλο περίπου 72 Eurofighter Typhoon και υπέγραψε Μνημόνιο Προθέσεων (MoI) με την Βρετανία πριν από πέντε χρόνια, το 2018, για να οριστικοποιήσουν την αγορά 48 ακόμη αεροσκαφών Eurofighter.

Ωστόσο, η Βρετανία αναγκάστηκε να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Βασίλειο το 2019, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αγορά, αφού το Εφετείο του Λονδίνου έκρινε ότι ήταν παράνομες, λόγω της εμπλοκής της Σ.Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο συνασπισμός Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ πολεμά τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη από το 2015.

Σύμφωνα με αναφορές, ο συνασπισμός ανέπτυξε αεροσκάφη και όπλα βρετανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των Eurofighter Typhoon, μαχητικά αεροσκάφη Tornado, βόμβες Paveway IV και πυραύλους Brimstone και Stormshadow στη σύγκρουση.

Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε νόμιμα την πώληση μιας δεύτερης παρτίδας μαχητικών στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Γερμανία αρνήθηκε να εγκρίνει την πώληση λόγω της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που φέρεται να είχε διαταχθεί από τον Σαουδάραβα διάδοχο.

Η θέση της Γερμανίας ουσιαστικά ισοδυναμούσε με βέτο, καθώς Λονδίνο και Βερολίνο είναι μέλη μιας κοινοπραξίας τεσσάρων κρατών για το πρόγραμμα των Eurofighter, που περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία και την Ιταλία.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας απομακρύνει τα «εμπόδια» για την πώληση των μαχητικών

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Γερμανία φαίνεται να έκανε μία «στροφή 180 μοιρών» στην πολιτική της. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε εγκρίνει «αρκετές συμφωνίες για εξαγωγές όπλων» προτού πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel,μία από αυτές τις συμφωνίες, αξίας τουλάχιστον 36 εκατομμυρίων ευρώ, επέτρεψε στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό για μαχητικά αεροσκάφη Tornado και Eurofighter.

Με την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στην Υεμένη να μειώνει τη γεωπολιτική πίεση στις στρατιωτικές πωλήσεις, η Βρετανία και η Γερμανία φαίνεται να ξεπερνούν τα εμπόδια στις εξαγωγές όπλων προς την χώρα του Κόλπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο χρόνος για τις ευρωπαϊκές χώρος είναι «περιορισμένος», καθώς η Κίνα έχει κάνει σημαντική «είσοδο» στην αγορά του Κόλπου. Υπενθυμίζεται ότι ο στενός σύμμαχος της Σαουδκής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με την Κίνα για την αγορά του ελαφρού αεροσκάφους μάχης L-15.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.