Όπως ανακοινώθηκε ο όμιλος υπέβαλλε επίσημα μία νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδοτική…

Όπως ανακοινώθηκε ο όμιλος υπέβαλλε επίσημα μία νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) 164 πλήρως επιχειρησιακών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (TOMA) Marder 1A3. Τα οχήματα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά, άμεσα διαθέσιμα («turn key») στον Ελληνικό Στρατό και παραχωρούνται για χρήση εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, οπουδήποτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό. Η τιμή χρηματοδοτικής  μίσθωσης ανά όχημα ανέρχεται σε μόλις 164,00 ευρώ την ημέρα για περίοδο μίσθωσης 60 μηνών (πέντε ετών) ή 196,00 ευρώ την ημέρα για περίοδο μίσθωσης 48 μηνών (τεσσάρων ετών) ή 250,00 ευρώ την ημέρα για περίοδο 36 μηνών (τριών ετών). «Η πρόταση» όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν αφορά το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ αφού πρόκειται για οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας σε σχέση π.χ. με το ρωσικό BMP-3».

Όπως επισημάνθηκε από τον Michael Heinsemann, διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall Hellas, η εν λόγω πρόταση αποτελεί λύση για την άμεση κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού, χωρίς να δημιουργεί οποιεσδήποτε δουλείες, σε ότι αφορά την υποδομή εκπαίδευσης, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης, αφού όπως προαναφέρθηκε αυτή αναλαμβάνεται από την εταιρία, και χωρίς να συσχετίζεται με το πρόγραμμα προμήθειας νέου ΤΟΜΑ, το οποίο είναι εντελώς ανεξάρτητο και στην απόλυτη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε και πως θα υλοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο ο Ελληνικός Στρατός εξοικονομεί οικονομικούς πόρους για να προχωρήσει, όποτε αποφασισθεί, στην προμήθεια ενός νέου ΤΟΜΑ -ως γνωστόν το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο ΕΜΠΑΕ 2006-2015- καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες του με έναν πολύ οικονομικό τρόπο. Η πρόταση είναι απόλυτα συμβατή με τις προβλέψεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες αμυντικού υλικού (Νόμος 3433/2006, Άρθρο 68, Παράγραφος 1), και αποτελεί μία παγκόσμια πρωτιά αφού αφορά τη χρηματοδοτική μίσθωση κύριου πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με την πρόταση της Rheinmetall Defence ο Ελληνικός Στρατός:

-αποκτά άμεσα σημαντικό αριθμό πλήρως επιχειρησιακών και αξιόμαχων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης,

-τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό, εντός ή εκτός Ελλάδας, για απεριόριστες ώρες χρήσης ή  χιλιόμετρα κίνησης,

-χωρίς να προβεί στη δημιουργία οποιασδήποτε υποδομής τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης, η οποία αναλαμβάνεται από την εταιρία, όπου και όταν χρειαστεί, και η οποία θα είναι του αυτού επιπέδου και ποιότητας με του Γερμανικού στρατού.

Ας σημειωθεί ότι τα οχήματα θα αρχίσουν να παραδίδονται απευθείας στις μονάδες εκστρατείας του Ελληνικού Στρατού έτοιμα για χρήση, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδοτικής σύμβασης και με ρυθμό 20 οχήματα τον μήνα. Όπως αναφέρθηκε τα προσφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι πλήρως επιχειρησιακά και αξιόμαχα και δεν απαιτούν κανενός είδους εργοστασιακή επισκευή ή αξιοποίηση. Δηλαδή στην προαναφερθείσα τιμή ανά ημέρα ανά όχημα δεν προστίθενται αφανή ή κρυφά κόστη. Το κάθε όχημα παραδίδεται επιχειρησιακά λειτουργικό με τον πλήρη οπλισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει ένα πυροβόλο RH-202 MK. 20 των 20 χιλ. και ένα συζυγές πολυβόλο MG-3 των 7,62 χιλ. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα είναι δυνατή η παραχώρηση των οχημάτων εξοπλισμένων και με ένα εκτοξευτή αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων MILAN.

Επίσης στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται:

-η παραχώρηση μίας αρχικής ποσότητας πυρομαχικών των 20 χιλ. (300 βλήματα ανά όχημα) που θα καλύψει τις αρχικές ανάγκες εκπαίδευσης και εξοπλισμού. Η παραχώρηση του πλήρους φόρτου πυρομαχικών (1.250 βλήματα των 20 χιλ. και 5.000 φυσίγγια των 7,62 χιλ.) είναι δυνατή  με αύξηση κατά 10% του ημερήσιου μισθώματος ανά όχημα. Σε κάθε περίπτωση η διάθεση περαιτέρω ποσοτήτων διατρητικών κατά τεθωρακισμένων στόχων πυρομαχικών των 20 χιλ. είναι δυνατή είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, είτε στο πλαίσιο βιομηχανικής συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ΑΕ που έχουν εμπειρία παραγωγής αντιαεροπορικών πυρομαχικών για το πυροβόλο RH202 Mk 20 των 20 χιλ.

-η εκπαίδευση του προσωπικού χειρισμού και του προσωπικού συντήρησης πρώτου και δευτέρου κλιμακίου (δηλαδή σε επίπεδο μονάδας), συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης στην Ελλάδα, σε τοποθεσία που θα υποδειχθεί από τον  Ελληνικό Στρατό, ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξομοιωτή οδήγησης – βολής,

-η σε μόνιμη βάση για όλη τη διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκατάσταση στην Ελλάδα, σε δυο (2) τοποθεσίες που θα υποδειχθούν από τον Ελληνικό Στρατό, τεσσάρων εξειδικευμένων τεχνικών της εταιρίας μας για την παροχή συνεχούς τεχνικής εκπαίδευσης και υποστήριξης στο προσωπικό του χρήστη,

-η παραχώρηση πλήρους επιχειρησιακής και τεχνικής βιβλιογραφίας στην ελληνική,

-η παραχώρηση όλων των ειδικών εργαλείων, συλλογών, συσκευών και αναλωσίμων απαραίτητων για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων, η μεταφορά και εγκατάσταση τους σε δυο (2)  τοποθεσίες στην Ελλάδα που θα υποδείξει ο Ελληνικός Στρατός, όπως επίσης και η μεταφορά και διατήρηση στη χώρα επαρκούς αποθέματος όλων των κύριων και δευτερευόντων ανταλλακτικών ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή διαθεσιμότητα των οχημάτων και η ταχεία επισκευή τους όταν και όποτε απαιτηθεί,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-η πραγματοποίηση όλων των εργασιών συντήρησης και επισκευής με αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας μας και πλήρη υιοθέτηση των ισχυόντων στον Γερμανικό Στρατό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα θα παραδοθούν βαμμένα με την ελληνική παραλλαγή, όλα τα εθνικά σήματα και λοιπές σημάνσεις, και με ετικέτες στην ελληνική γλώσσα σε όλα τα λειτουργικά τους συστήματα. Με τη λήξη της περιόδου χρηματοδοτικής μίσθωσης, ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να επιστρέψει τα οχήματα στην εταιρία χωρίς καμία απολύτως οικονομική ή νομική υποχρέωση, να επεκτείνει την περίοδο χρηματοδοτικής μίσθωσης όσο το επιθυμεί ή να προχωρήσει στην προμήθεια των οχημάτων σε μία πολύ ελκυστική τιμή. Στην τρίτη περίπτωση, ο όμιλος Rheinmetall Defence δεσμεύεται για την παραχώρηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο σύνολο του ποσού, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και αυτού που καταβλήθηκε για τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Με τη χρηματοδοτική μίσθωση ο χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει οποιαδήποτε λύση επιθυμεί για την ανανέωση του στόλου των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης χωρίς καμία δέσμευση που να απορρέει από το χρησιμοποιούμενο υλικό και το κυριότερο χωρίς κανένα κίνδυνο για την απόσβεση των επενδύσεων τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης  και εκπαίδευσης που κατά κανόνα απαιτούνται.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το Marder 1A3 έχει σχεδιαστεί ώστε να επιχειρεί σε απόλυτη αρμονία με τα άρματα μάχης LEOPARD 1 & 2 και μάλιστα ο Γερμανικός Στρατός το χρησιμοποιεί σήμερα και θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί και μετά το 2020. Με την εισαγωγή του Marder 1A3 σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός δεν αναλαμβάνει ρίσκα, αλλά αξιοποιεί μία ώριμη τεχνολογικά, υψηλής αποτελεσματικότητας και διαθεσιμότητας πλατφόρμα, η οποία έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για να επιχειρεί με τα άρματα Leopard 1 & 2. Επιπρόσθετα η ομαλή και συνεχής  ροή ανταλλακτικών, πυρομαχικών και οποιονδήποτε άλλων υλικών, μέσων και υπηρεσιών απαιτηθούν, διασφαλίζεται όχι μόνο από τη συμβατική υποχρέωση της εταιρίας αλλά και από γεγονός ότι ο στρατός μίας φίλης και συμμάχου προς την Ελλάδα χώρας θα διαθέτει επίσης σε υπηρεσία το όχημα. Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση ενώ καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού, αποφεύγει τη μεγάλου ύψους αρχικής επένδυσης που απαιτεί η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός νέου οπλικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αποκτά επιπρόσθετες επιλογές στην υλοποίηση της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας, η πρόταση δεν πρόκειται να εξεταστεί επί της ουσίας, μέχρις ότου λήξει το θέμα της προμήθειας νέου ΤΟΜΑ, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το ρωσικό BMP-3.