ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί από τα γαλλικά AMX-10: Δεν προφέρουν καμία προστασία – Σκοτώθηκε ολόκληρο πλήρωμα

Η αδύναμη θωράκιση τα κάνει ευπρόσβλητα ακόμη και σε οβίδες που πέφτουν σε κοντινή απόσταση

Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί από τα γαλλικά AMX-10: Δεν προφέρουν καμία προστασία – Σκοτώθηκε  ολόκληρο  πλήρωμα

Μπορεί ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την αποστολή ελαφρών αρμάτων μάχης στο Κίεβο και ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov κινηματογραφήθηκε να οδηγεί σε ένα ωστόσο, ένας Ουκρανός διοικητής λέει ότι τα ελαφρά τροχοφόρα άρματα  AMX-10 RC είναι… ακατάλληλα για το πεδίο της μάχης καθώς τα περιέγραψε ως “μη πρακτικά” για επιθέσεις στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας ότι ένα τετραμελές πλήρωμα έχει ήδη σκοτωθεί  λόγω της αδύναμης θωράκισης του οχήματος.

Το Κίεβο είπε τον Απρίλιο ότι τα γαλλικά οχήματα — σχεδιασμένα για ένοπλη αναγνώριση και επιθέσεις κατά εχθρικών  αρμάτων ήταν ήδη σε υπηρεσία.

Ωστόσο, ένας 34χρονος διοικητής τάγματος στην 37η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης Spartanets, είπε ότι η «αδύναμη θωράκιση» σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως υποστήριξη πεζικού, όχι όμως σε επιθέσεις στην πρώτη γραμμή.

«Δυστυχώς, υπήρξε μία περίπτωση που το πλήρωμα σκοτώθηκε μέσα στο όχημα», είπε ο ταγματάρχης στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή.

«Υπήρξε βομβαρδισμός πυροβολικού και μια οβίδα εξερράγη κοντά στο όχημα, τα θραύσματα τρύπησαν την θωράκιση, κτύπησαν τα πυρομαχικά και το όχημα εξερράγει»

Το πλήρωμα των τεσσάρων ατόμων σκοτώθηκε, είπε.

«Τα οχήματα  είναι καλά, οι συσκευές παρατήρησης είναι πολύ καλές. Αλλά δυστυχώς υπάρχει αδύναμη  θωράκιση και δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη γραμμή », είπε ο Spartanets.

«Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις όταν μια οβίδα 152 χιλιοστών εξερράγη κοντά και τα θραύσματα  διαπέρασαν το όχημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι το γαλλικό AMX-10 είχε επίσης προβλήματα με το κιβωτίων ταχυτήτων, πιθανώς λόγω της χρήσης τους σε χωματόδρομους.

«Απλώς η αποστολή στη μάχη των οχημάτων είναι πρακτικά αδύνατη  γιατί είναι πρωτίστως κίνδυνος για το ίδιο το πλήρωμα», είπε ο Spartanets.

Δεν διευκρίνισε πόσα AMX-10 διαθέτει ο επίλεκτος σχηματισμός μάχης και αρνήθηκε να τα δείξει στους δημοσιογράφους του AFP στο πεδίο.

Ο ιστότοπος πληροφοριών Oryx, ο οποίος καταγράφει τις απώλειες εξοπλισμού έχει καταμετρήσει τρεις απώλειες στην Ουκρανία ελαφρών αρμάτων μάχης AMX-10 RC.

Ο Spartanets είπε ότι οι στρατιώτες του αποκτούν εμπειρία με τα οχήματα μετά από εκπαίδευση ενός μηνός  στη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν αρκετό για να κατακτήσουν πλήρως την τακτική χρήση του.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, τα AMX-10 προσφέρουν προστασία από ελαφρά πυρά πεζικού.

Το βάρος μάχης τους είναι περίπου 20 τόνοι. . Αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 1970 και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να τα αντικαθιστούν με πιο σύγχρονα οχήματα που ονομάζονται Jaguar.

Ο διοικητής του τάγματος συνέκρινε δυσμενώς τα γαλλικής κατασκευής οχήματα με τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP, όπως το αμερικανικό Oshkosh και το βρετανικό Husky, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να αντέξουν σε ένα άμεσο χτύπημα από πυρά πυροβολικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.