Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε ακόμα δύο μαχητικά Rafale – Προσγειώθηκαν στη Τανάγρα (βίντεο)

Πλέον, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει οκτώ «ριπές του ανέμου» (έξι μεταχειρισμένα και δυο καινούρια μαχητικά)

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε ακόμα δύο μαχητικά Rafale – Προσγειώθηκαν στη Τανάγρα (βίντεο)

Σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα μας παρέλαβε δυο ολοκαίνουργια Rafale.

Ειδικότερα, στην Τανάγρα όπου προσγειώθηκαν τα δύο καινούργια Rafale διοργανώθηκε μια μίνι τελετή υποδοχής με αψίδες νερού.

Στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίνεται ο κύκλος που κάνουν τα αεροσκάφη πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας πριν προσγειωθούν, ενώ τα υποδέχονται με μια αψίδα νερού προτού τροχοδρομήσουν.

Συνολικά, πλέον, από τη συνολική παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα οκτώ. Βάσει της αρχικής συμφωνίας, από τα 24 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι κανούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα.

Τα χαρακτηριστικά των Rafale

Τα Rafale εισάγουν την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή. Δεν είναι απλώς το γεγονός ότι τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης, ούτε ότι μπορούν να επιχειρούν ημέρα ή νύχτα, ακόμη και με τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ενα από τα πολύ κρίσιμα στοιχεία που διαφοροποιούν τα Rafale απ’ οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος είναι στην υπηρεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή πετά σε συμμαχικές αεροπορίες ανατολικά του Αιγαίου είναι οι δύο κινητήρες, που προσφέρουν πολύ υψηλή «επιβιωσιμότητα».

Δίνουν στο Rafale ακτίνα δράσης πάνω από 1.000 μίλια από το σημείο απογείωσης, αφού η εμβέλειά τους (υπολογιζόμενης της διαδρομής μέχρι το απώτατο σημείο της αποστολής αλλά και την απόσταση για την επιστροφή στη βάση τους) φτάνει τα 2.800 μίλια.

Με δεδομένο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι μια πλατφόρμα μεταφοράς όπλων, «Οι ριπές του ανέμου», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα Rafale, έχουν όλες τις δυνατότητες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς και θα μπορούν να εντοπίζουν όλους τους δυνητικούς στόχους. Το πιο βασικό «βέλος» στη φαρέτρα των Rafale είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Με εμβέλεια -επισήμως- άνω των 100 χιλιομέτρων, οι Meteor θα δώσουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα.

Στη σύμβαση αγοράς των πρώτων 18 Rafale προβλέπεται και η απόκτηση εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών πυραύλων Mica. Οι αέρος-αέρος πύραυλοι Mica, που φέρονται και από τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, διατίθενται από τους Γάλλους στις εκδόσεις Mica ER/IR και Mica EM.

Εχουν δηλαδή δύο διαφορετικές κεφαλές -θερμική ή κεφαλή radar- που προσαρμόζονται στον πύραυλο και είναι σχεδιασμένοι να ακολουθούν είτε το θερμικό ίχνος του αντίπαλου αεροσκάφους ή να κινούνται με καθοδηγούμενο ραντάρ και έχουν εμβέλεια κοντά στα 50 ναυτικά μίλια, προσφέροντας ασύγκριτα πλεονεκτήματα στις πιθανές αερομαχίες.

Αλλο ένα άγνωστο πλεονέκτημα του νέου γαλλικού μαχητικού είναι ότι ο πιλότος του Rafale μπορεί με ένα πάτημα του κουμπιού να εξαπολύσει έξι τέτοιες βόμβες σε έξι διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα. Ενα Mirage 2000-5 μπορεί να μεταφέρει έναν πύραυλο Scalp, ενώ ένα Rafale μπορεί να μεταφέρει δύο.

Οι συγκεκριμένοι υποστρατηγικοί πύραυλοι Scalp έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα από το σημείο εξαπόλυσης. Από τη νέα εξίσωση στο πρόβλημα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να παραλειφθούν οι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας τύπου Exocet, πύραυλοι τελευταίας γενιάς. Εχουν πιστοποιηθεί από την κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία MBDA France και περνούν τις κατάλληλες τεχνικές διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.

Παραλλήλως αναμένεται να παραληφθούν πρόσθετα chaff/flares και φυσίγγια για τα όπλα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τόσο οι καινούριοι πύραυλοι Meteor όσο και οι πρόσθετες ποσότητες βλημάτων που θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό της σύμβασης αγοράς των 18 πρώτων Rafale (εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία και έξι καινούρια) που ανέρχεται στα 2,32 δισ. ευρώ, μαζί με το κόστος για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών για ικανό χρονικό διάστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βάσει συμφωνίας, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει συνολικά 24 ίδιου τύπου μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2025. Το συνολικό κόστος για την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων για την αγορά 24 Rafale με τα όπλα τους, την εκπαίδευση ιπταμένων χειριστών και τεχνικών, εξομοιωτές πτήσης και αρχική τεχνική υποστήριξη θα ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.