ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Υπερδνειστερία κατέγραψε «στρατιωτική κίνηση» κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Μολδαβία

Λίγες ημέρες μετά την δήλωση του Β.Ζελένσκι περί «ετοιμότητας χτυπήματος»

Η Υπερδνειστερία κατέγραψε «στρατιωτική κίνηση» κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Μολδαβία

Στα τέλη Απριλίου, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκε στην Υπερδνειστερία. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση κοντά στα νότια και δυτικά τους σύνορα και καταγράφουν «ορισμένες κινήσεις του ουκρανικού στρατού», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας Βιτάλι Ιγνάτιεφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24. 

«Παρακολουθούμε την κατάσταση. <…> Εργαζόμαστε προσεκτικά σε όλη την περίμετρο των συνόρων με την Ουκρανία, παρακολουθούμε επίσης τις διαδικασίες στα δυτικά σύνορα, από την πλευρά της Μολδαβίας. 

Φυσικά, παρατηρούμε ορισμένες μετακινήσεις στρατευμάτων εκεί, τη συγκέντρωση ορισμένων υπομονάδων. Γίνονται εργασίες για τη διασφάλιση και την προστασία των συμφερόντων του κράτους μας, των πολιτών μας», είπε. 

Μάλιστα αυτές οι κινήσεις έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την δήλωση του Β.Ζελένσκι ότι θα χτυπήσει την περιοχή αν θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή.

Ο Β.Ιγνάτιεφ σημείωσε ότι η Tiraspol είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. 

“Αλλά δεν θα θέλαμε καμία πρόκληση κατά της Υπερδνειστερίας“, τόνισε ο Ιγκνάτιεφ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο μια ομάδα 25-30 ατόμων τοποθέτησε περίπου 200 κιλά εκρηκτικών για να ανατινάξει τις κεραίες του τηλεοπτικού κέντρου Mayak στην Υπερδνειστερία.

«Γνωρίζουμε ποιοι συμμετείχαν στις προετοιμασίες, πως ήταν ο δρόμος αυτού του drone. Τα ίχνη οδηγούν στο κέντρο  εκπαίδευσης Yavorovo στη δυτική Ουκρανία», είπε ο Β.Ιγνάτιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανησυχούν και ζητούν συνεχώς την «επάρκεια» των εταίρων στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επιθέσεις στην Υπερδνειστερία 

Στα τέλη Απριλίου, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων έλαβε χώρα στην Υπερδνειστερία: το κτίριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας εκτοξεύτηκε από χειροβομβίδες, οι κεραίες ενός από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κέντρα της περιοχής ανατινάχθηκε. Υπό επίθεση ήταν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Tiraspol και ένα οπλοστάσιο κοντά στο χωριό Kolbasna, όπου, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποθηκεύτηκαν περίπου 20 χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών. Βρίσκεται υπό την προστασία των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μολδαβικές ειδικές υπηρεσίες κατέγραψαν προσπάθειες πυρπόλησης του στρατιωτικού γραφείου στην Τιρασπόλ.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή, εισήχθη το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, δημιουργήθηκαν ενισχυμένα σημεία ελέγχου στις εισόδους των πόλεων.

Στις 25 Μαΐου, οι αρχές της Υπερδνειστερίας υποβάθμισαν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής από κόκκινο σε κίτρινο.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι αρχές της Μολδαβίας δεν συνεργάζονται στην έρευνα αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών, αν και η πλευρά της Υπερδνειστερίας τους παρείχε σχετικό υλικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 27 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να απαντήσει με «χτύπημα» σε μια υποθετική απειλή από την Υπερδνειστερία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.