ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κατέληξαν σε συμφωνία Αίγυπτος και Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης

Το 97% της Αιγύπτου καλύπτει τις ανάγκες σε νερό από το Νείλο

Κατέληξαν σε συμφωνία Αίγυπτος και Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης

Σήμερα, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ, κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη «επείγουσας» διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για την πλήρωση του φράγματος της Αναγέννησης και τους κανόνες λειτουργίας του.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία, ο Αλ Σίσι και ο Άμπι Αχμέντ συζήτησαν τρόπους για να ξεπεραστεί το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας.

Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν επείγουσες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν σχετικά με την πλήρωση του φράγματος της Αναγέννησης και τους κανόνες λειτουργίας του.

Τονίστηκε η δέσμευση της Αιθιοπίας να μην προκαλέσει καμία απτή βλάβη στην Αίγυπτο και το Σουδάν κατά την πλήρωση του φράγματος κατά το υδρολογικό έτος 2023-2024, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες των δύο χωρών σε νερό.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η βούληση των δύο ηγετών για ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, με τρόπο που προάγει τα κοινά συμφέροντα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια η Αίγυπτος και η Αιθιοπία υποφέρουν από διαμάχη για την κατασκευή του φράγματος της Αναγέννησης και το Κάιρο και το Χαρτούμ έχουν επανειλημμένα καλέσει την Αιθιοπία να σταματήσει να γεμίζει τη δεξαμενή του φράγματος εν αναμονή μιας δεσμευτικής τριμερούς συμφωνίας που καθορίζει τις μεθόδους λειτουργίας το φράγμα, που είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αίγυπτος, η οποία εξαρτάται κατά 97% από το νερό του Νείλου για να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό, θεωρεί το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης «υπαρξιακή» απειλή για αυτήν, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.