ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Kherson Gambit»: Πώς οι Ρώσοι «μάζεψαν» τους Ουκρανούς στην Χερσώνα και επιτέθηκαν στο Ντόνμπας!

Σκακιστική κίνηση από τον στρατηγό Σ.Σουροβίκιν

«Kherson Gambit»: Πώς οι Ρώσοι «μάζεψαν» τους Ουκρανούς στην Χερσώνα και επιτέθηκαν στο Ντόνμπας!

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Kherson Gambit» (δηλαδή το τέχνασμα της Χερσώνας) με βάση την οποία δημιούργησαν σκοπίμως την εντύπωση στους Ουκρανούς για αδυναμία να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την Χερσώνα ώστε το Κίεβο να μεταφέρει εφεδρείες και οπλικά συστήματα από το Ντόνμπας.

Με αυτό τον τρόπο «άνοιξε χώρος» στους Ρώσους ώστε τα ρωσικά στρατεύματα να εξαπολύσουν ταυτόχρονα δύο νέες επιθέσεις στο Ντόνμπας και η εξέλιξή τους δείχνει πως οι Ουκρανοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Σημειώνεται ότι και στην Χερσώνα οι Ουκρανοί έχουν «κολλήσει» καθώς ο στρατηγός Σ.Σουροβίκιν δημιούργησε ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο δίκτυο αμυντικών θέσεων, κύριων, εναλλακτικών και συμπληρωματικών μέσα στο οποίο παγίδευσε τις δυνάμεις του Κιέβου.

Τα ρωσικά στρατεύματα, μετά από προπαρασκευή με πυρά πυροβολικού πέρασαν στην επίθεση στο μέτωπο από το Ugledar ως την Avdiivka.

Στην επίθεση συμμετέχουν μονάδες και σχηματισμοί της 29ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, του 68ου Σώματος Στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων της RF και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Pavlovka στον ποταμό Kashgalach.

Στην πραγματικότητα κατέλαβαν όλη την πόλη, αφού τα κυβερνητικά κτίρια βρίσκονται στην άλλη όχθη του ποταμού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν επίσης τον έλεγχο των περασμάτων πάνω από το Kashgalach όπου έγινε εκκαθάριση και καταστροφή διάσπαρτων θυλάκων αντίστασης. Ο δρόμος προς το Ugledar είναι στην πραγματικότητα ανοιχτός, παρά την αντίσταση του εχθρού.

Αυτή την στιγμή η δυτική οδός ανεφοδιασμού των Ουκρανών έχει τεθεί στο στόχαστρο των πυροβόλων του ρωσικού Πυροβολικού και πλέον έχουν απομείνει κάποιοι λασπώδεις μικροί δρόμοι βόρεια του Ugledar.

Τη νύχτα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να σταματήσουν το πρόβλημα μεταφέροντας επειγόντως ενισχύσεις στην Pavlovka, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και τουλάχιστον έξι πυροβόλα Bogdan.

Ένα άλλο πράγμα είναι ότι το ίδιο το Ugledar, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια σοβαρή οχυρωμένη περιοχή.

Είναι μια πόλη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αμυντικές θέσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Από τις θέσεις παρατήρησης είναι ορατή ολόκληρη η στέπα.

Ταυτόχρονα, στα βόρεια και βορειοανατολικά του Ugledar, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεύθυνση της Novomikhailovka, με την πιθανή κατάληψη της οποίας ανοίγει ο δρόμος προς τη γειτονική Konstantinovka – ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Και αυτό θα σημαίνει ήδη την περικύκλωση του Ugledar από τρεις πλευρές και την πλήρη διακοπή του εφοδιασμού της.

Στη Novomikhailovka, τα ρωσικά στρατεύματα χτυπούν τις θέσεις της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 79ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής, είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος τομέας του μετώπου γύρω από το Ugledar είναι πιο σημαντικός.

Έτσι, κάποιες θέσεις εκτέθηκαν για να προστατεύσουν άλλες. Αυτές οι ρίψεις του εχθρού σε ένα μικρό τμήμα του μετώπου έδειξαν ότι η ίδια η επίθεση στην προεξοχή Ugledar ήταν μια έκπληξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

O ουκρανικός θύλακας στο Ugledar παρεμβαίνει επικίνδυνα σε όλες τις ρωσικές θέσεις από το Ντόνετσκ έως το Volnovakha.

Την ίδια στιγμή, βόρεια του Ντόνετσκ, ξεκίνησε η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση των χωριών Pervomayskoye, Vodyanoye και Opytnoye σε κατεύθυνση βορειοδυτικά της Avdiivka.

Στην περιοχή Avdiivka, χρησιμοποιήθηκαν συστήματα βαρέως πυροβολικού και επιθετικά αεροσκάφη.

Η ισχυρή οχύρωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Avdiivka, θεωρείται τύπου Azovstal που σημαίνει πως μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσους.

Εκτός από αυτές τις δύο κατευθύνσεις, την Κυριακή ξεκίνησαν οι επιθετικές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον των Belogorovka, Nikolayevka, Veseloye, Mayorsk, Novobakhmutovka, Artemovsk (Bakhmut) και Maryinka.

Στο Artemovsk, διεξάγονται σκληρές μάχες για το προάστιο Experienced, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι μέρος του Artemovsk, (δεν πρέπει να συγχέεται με το Experienced, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Avdiivka).

Οι εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις κατευθύνσεις Ugledarsky και Avdeevsky έχουν πρακτικά εξαντληθεί.

Η 72η ταξιαρχία, η οποία έλεγχε προηγουμένως το Ugledar και θεωρήθηκε ως επίλεκτη δύναμη έχει απομείνει μόνο με ένα τάγμα!

Η 93η ταξιαρχία, που έπαιζε ρόλο εφεδρείας, μεταφέρθηκε κοντά στο Soledar (εκεί και κοντά στο Artemovsk στην περιοχή Chasov Yar αντλούνται τεράστιες εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την πόλη).

Το Κίεβο, εάν πρόκειται να υπερασπιστεί την Ugledar και περαιτέρω την Marinka, θα πρέπει να μεταφέρει επειγόντως εφεδρείες από άλλους τομείς, και αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι για πρώτη φορά από το καλοκαίρι.

Δηλαδή για πρώτη φορά από το καλοκαίρι οι Ρώσοι ανέλαβαν επιθετικές πρωτοβουλίες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι τελευταίες δύο εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από περιοδικές προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να επεξεργαστούν το προηγούμενο εν εξελίξει στρατιωτικό σχέδιο, που είναι οι προσπάθειες του Κιέβου να προχωρήσει στα βόρεια του Σβάτοβο και στην Κρεμεννάγια, και οι ατελείωτες προσπάθειες επίθεσης προς την κατεύθυνση του Χερσώνα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σκάκι στο οποίο οι Ρώσοι έδωσαν την ονομασία «Kherson Gambit».

Προχώρησαν σε επιδεικτική εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τη Χερσώνα και τις αγροτικές περιοχές στη δυτική όχθη του Δνείπερου συνοδευόμενη από δηλώσεις ανώτατων Ρώσων αξιωματικών για «δύσκολες αποφάσεις».

Ταυτόχρονα, επίσης δημόσια στο Kherson, άρχισαν να προετοιμάζονται για οδομαχίες και να δημιούργησαν μια ταξιαρχία εδαφικής άμυνας.

Στο Κίεβο, θεώρησαν πως υπάρχει ΡΩΣΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ στη Χερσώνα και έτσι αύξησαν ακόμη περισσότερο και τις προσπάθειές τους να επιτεθούν σε Χερσώνα και Μπερισλάβ, αν και οι ουκρανικές προπορευόμενες μονάδες διαλύονταν από την ρωσική ισχύ.

Τότε έγινε μεταφορά προς  την κατεύθυνση της Χερσώνας των συστημάτων HIMARS, από το μέτωπο Svatovo-Kremnoye.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μπουντάνοφ, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα.

Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, είχαν ήδη μεταφερθεί στο μέτωπο της Χερσώνας.

Το μετωπο του Ντόνετσκ, μάλιστα, παρέμεινε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χωρίς επιχειρησιακές εφεδρείες.

Και οι στρατηγικές εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ενισχύονται από ένα νέο κύμα κινητοποίησης-επιστράτευσης, σχηματίζοντας νέες «αριθμημένες» ταξιαρχίες.

Κοντά στο Artyomovsk, στο Chasovoy Yar, «κόλλησαν» περισσότερες από τρεις αριθμημένες ταξιαρχίες, μερικές ταξιαρχίες εδαφικής άμυνας και νεοναζιστικά τάγματα τύπου Aidar.

Στέκονται εκεί χωρίς δυνατότητα κίνησης, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πιέζουν καθημερινά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν πλέον να τους απομακρύνουν από εκεί, γιατί αυτό θα οδηγήσει αμέσως στην απώλεια του Αρτέμοφσκ.

Ως αποτέλεσμα, το ουκρανικό μέτωπο από το Zaporozhye έως την Kremennaya ξαφνικά υποχώρησε.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο επεσήμαναν αυτόν τον κίνδυνο. Υπήρχαν φήμες ότι η ρωσική επίθεση θα ξεκινούσε ακόμη νωρίτερα, αλλά ήταν οι κατευθύνσεις Zaporizhzhya και Krivoy Rog που τράβηξαν τα βλέμματα ως κύρια κατεύθυνση.

Αλλά το κύριο μέτωπο με την βασική πολιτική αξία είναι εκείνο το τμήμα του DNR, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, και εκεί άρχισε να κινείται το μέτωπο.

Μπορεί ήδη να ειπωθεί ότι από την έναρξη της μερικής επιστράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι τρύπες έχουν εξαλειφθεί πλήρως σε όλους τους τομείς του ουκρανικού μετώπου.

Είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθεί αν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να οργανωθεί μια άλλη αντεπίθεση ή αν μιλάμε μόνο για δύο κατευθύνσεις – τον Ugledar και τον Avdeevsky.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο στρατηγός Σουροβίκιν διαθέτει την πονηριά και κυρίως την αδίστακτη αποφασιστικότητα των Δυτικών για να μπορέσει να τους αντικρούσει με δικές του κινήσεις όπου χρειαστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.