ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Στο εδώλιο ο 50χρονος «ArtFreak» – Δύο κομβικές μαρτυρίες

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών το ενδεχόμενο εμπλοκής του κατηγορουμένου σε διεθνή κυκλώματα στη μαύρη αγορά των έργων τέχνης

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Στο εδώλιο ο 50χρονος «ArtFreak» – Δύο κομβικές μαρτυρίες

Στις 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να αναβιώσει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση της κινηματογραφικής αρπαγής του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη.

Ειδικότερα, ο φιλότεχνος ελαιοχρωματιστής κάτοικος Λονδίνου, Άμστερνταμ και Αθηνών που συνελήφθη για τη μεγάλη κλοπή του Πικάσο του Μοντριάν και του Μονκάλβο, στις αρχές του νέου έτους, ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα δώσει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων για όλα όσα διέπραξε τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 στη διάτρητη, τότε, Εθνική Πινακοθήκη.

Αν και ο λεγόμενος κοσμοπολίτης «φαντομάς» προφυλακίστηκε και μετά από ενέργειες του συνηγόρου του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου αποφυλακίστηκε με ηλεκτρονική επιτήρηση τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσε ότι διέπραξε την κλοπή ορμώμενος από την αγάπη του για την τέχνη, αρνούμενος τη σχέση του με διεθνή κυκλώματα λαθρεμπόρων τέχνης.

Όμως, οι αρχές θεωρούν ότι ο 50χρονος Γιώργος Σαρματζόπουλος είναι γερά δικτυωμένος, ενώ οι πληροφορίες λένε πως στη δίκη έχει κληθεί ως μάρτυρας ένα πρόσωπο – κλειδί το οποίο έχει «μελετήσει» καλά το βίο και την πολιτεία του «ArtFreak», όπως είναι το nick name, του Έλληνα «Φαντομά» στα social media και θα εισφέρει πολύτιμα στοιχεία.

Πρόκειται για τον δικηγόρο, συλλεκτη έργων τέχνης, ιδιοκτήτη του μουσείου Mario Prassinos και εκτιμητή του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Στέλιο Γκαρίπη ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε μια δίκη, οπως λέει, «με εθνικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν γνωστά τα λάθη και οι παραλείψεις, καθώς επίσης και η δράση συγκεκριμένων προσώπων που λυμαίνονται τον χώρο της εθνικής μας κληρονομιάς».

Δυο κομβικά πρόσωπα

Εκτός από τον κ. Στέλιο Γκαρίπη ο οποίος από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούσε στενά την υπόθεση της μεγάλης αρπαγής και μέσω των διασυνδέσεων στα κανάλια της παγκόσμιας τέχνης κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία τα οποία δίνουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ένας ακόμη μάρτυρας -γυναίκα- η οποία έχει έρθει δυο φορές σε επαφή με τις ελληνικές αρχές θεωρείται το δεύτερο κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση και αναμένεται να διαλευκάνει με τη μαρτυρία της θολά σημεία της ιστορίας και ίσως να προκαλέσει ανατροπή.

Δυο μαρτυρίες καθοριστικές που θα φωτίσουν σκοτεινές πτυχές και θα ανοίξουν νέους δρόμους στην υπόθεση του αινιγματικού Φαντομά και τις σχέσεις του με τα κυκλώματα στη μαύρη αγορά των έργων τέχνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η έως σήμερα συνδρομή μου στην υπόθεση της κλοπής των πινάκων της Εθνικής Πινακοθήκης, δεν είχε στόχο να δώσει απαντήσεις, αλλά να διατυπωθούν από τον έμπειρο ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη που διεξήγαγε την ανάκριση οι σωστές ερωτήσεις. Ως δικηγόρος και ως πραγματογνώμων που καλούμαι να καταθέσω ως μάρτυρας κατηγορίας σε αυτή τη δίκη εθνικής σημασίας, έχω ήδη εξοπλιστεί με τις οριστικές και σωστές απαντήσεις” τονίζει ο κ. Στέλιος Γκαρίπης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.