ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Λιμενικό: «Προσπάθεια εμβολισμού σκάφους μας – Δεν εισήλθε σε ελληνικά ύδατα σκάφος»

Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Λιμενικό: «Προσπάθεια εμβολισμού σκάφους μας – Δεν εισήλθε σε ελληνικά ύδατα σκάφος»

Το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση για την επιχείρηση που έγινε στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν 5 ιστιοπλοΐκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα.

«Κανένα σκάφος δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα» διαβεβαιώνει το Λιμενικό Σώμα σε ανακοίνωσή του για την επιχείρηση που πραγματοποίησε στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά, στα οποία επέβαιναν 590 παράνομοι μετανάστες προσπάθησα να μπουν στη χώρα.

Το Λιμενικό μάλιστα αναφέρει ότι «σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές».

Η ένταση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Σε όλα τα περιστατικά ήταν παρόντα πλοία ανοικτής θάλασσας καθώς και περιπολικά του Λιμενικού, που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις, ενώ χρησιμοποίησαν φωτεινά και ηχητικά σήματα για να απαγορεύσουν την είσοδο των σκαφών στα χωρικά μας ύδατα.

«Και στα εννέα περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων», αναφέρει το Λιμενικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Χίου και ν. Σάμου με πέντε (05) περιστατικά κατά τα οποία Ι/Φ σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις (04) επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα (09) περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους , φέρεται ότι ξεπερνάει τα πεντακόσια ενενήντα (590) άτομα.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές. Επισημαίνεται ότι και στα εννέα (09) περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε (05) Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων (04) λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία (03) Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.