ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μετά την «απροθυμία» των εισαγγελικών αρχών να ερευνήσουν τις υποκλοπές επενέβη η ΑΔΑΕ: Έρευνες σε ΕΥΠ & ΕΛ.ΑΣ

«Παγωμάρα» στην κυβέρνηση

Μετά την «απροθυμία» των εισαγγελικών αρχών να ερευνήσουν τις υποκλοπές επενέβη η ΑΔΑΕ: Έρευνες σε ΕΥΠ & ΕΛ.ΑΣ

Σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών κι αφού δεν υπάρχει καμία εισαγγελική έρευνα για το έγκλημα, αλλά μόνο για το πως αυτό αποκαλύφθηκε(!) και παρ’ ότι το έγκλημα των υποκλοπών είναι σε βαθμό κακουργήματος και ομολογημένο δημοσίως, επενέβη η ΑΔΑΕ η οποία με ανακοίνωσή της σήμερα δήλωσε πως ξεκινάει έρευνα για τις υποκλοπές τόσο στην ΕΥΠ αλλά και σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ αναφέρει:

“Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ).”

Η είδηση προκάλεσε «παγωμάρα» στην κυβέρνηση η οποία θεωρούσε ότι ελέγχει την υπόθεση, σε επίπεδο δικαιοσύνης και δεν θα υπήρχε άλλη έρευνα.

Εδώ, να τονίσουμε δύο πράγματα που έχουν τη σημασίας τους: 1) Όλη η υπόθεση των υποκλοπών ξεκίνησε από την ΑΔΑΕ, καθώς αυτή ήταν που αποκάλυψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και οδήγησε στην «ομολογία» Κοντολέων, 2) Ο έλεγχος σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. είναι τακτικός, δηλαδή συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως ΑΔΑΕ αυτή τη φορά αποφάσισε να τον ανακοινώσει. 

Μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε μέσω διαρροών να δηλώσει «Θεσμικά προβλεπόμενοι και απολύτως καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ.»

Ουσιαστικά αυτή θα είναι η πρώτη έρευνα που θα αφορά τις παρακολουθήσεις αυτές καθ’ αυτές. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο κάδρο και η ΕΛ.ΑΣ. και όχι οποιεσδήποτε υπηρεσίες, αλλά υπηρεσίες του «σκληρού πυρήνα» της. 

Η πρώτη είναι η ΔΑΕΕΒ, η οποία ουσιαστικά είναι η Αντιτρομοκρατική και περιλαμβάνει και το τμήμα «Διαχείρισης Τεχνικών και Διαδικτυακών Πληροφοριών.». Η ΔΑΕΕΒ έχει ιστορικό στην αγορά λογισμικών υποκλοπών ήδη από το 2009.

Μάλιστα, έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks επικοινωνίες ιταλικής εταιρίας που εμπορευόταν τέτοια λογισμικά, στα οποία αναφέρονταν σε ενδεχόμενη πώληση στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η δεύτερη είναι η ΔΙΔΑΠ, επίσης όχι τυχαία υπηρεσία, η οποία μάλιστα περιγράφεται σε δημοσιεύματα ως «μίνι-ΕΥΠ» και στην οποία είχε δοθεί ιδιαίτερο βάρος από το Μαξίμου.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος λειτουργούσε το λογισμικό Predator, καθώς γνωρίζουμε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έγιναν από την ΕΥΠ. Αν αποδειχθεί ότι το λειτουργούσε επίσημη υπηρεσία του ελληνικού κράτους (είτε αγορασμένο είτε νοικιασμένο), τότε κάθε επίφαση νομιμότητας που υπήρχε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές καταρρέει και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.