Α.Γεωργιάδης: Οι στόχοι για τις φρεγάτες του ΠΝ – «Θέλουμε μια μακροχρόνια σχέση»

Α.Γεωργιάδης: Οι στόχοι για τις φρεγάτες του ΠΝ – «Θέλουμε μια μακροχρόνια σχέση»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε την Τετάρτη στη διεθνή έκθεση DEFEA 2021 και αναφέρθηκε στις φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Γεωργιάδης όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε την διαδικασία προμήθειας των τεσσάρων νέων φρεγατών για τις ανάγκες του ελληνικού Στόλου, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξέλιξη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στον διαγωνισμό όπου πλειοδότησε ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα ελληνικά ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ίδιος είπε αρχικά πως οι εκθέτες στην DEFEA 2021 έχουν ως στόχο την προβολή των προϊόντων τους στον τομέα της Άμυνας, αλλά εμείς βλέπουμε την Άμυνας της χώρας και μέσα από την αναπτυξιακή της χροιά:

«Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Την επόμενη εικοσαετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δώδεκα φρεγάτες. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Και αυτός που θα έρθει να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι για μία μόνο αγορά, αλλά για μια μακροχρόνια σχέση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαφορετική νοοτροπία από αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία» και άρα τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

«Πρώτος στόχος», τόνισε αναφερόμενος στην απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, «είναι η εξασφάλιση της άμυνας και μόλις πληρωθεί αυτή η παράμετρος, επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». «Είναι», υπογράμμισε, «δίκαιο και λογικό».

Εκτίμησε ότι υπάρχει «διεθνής ευνοϊκή συγκυρία» για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος στόλος πρέπει να μετατραπεί σε φιλικότερο προς το περιβάλλον», την ώρα που «στους Έλληνες εφοπλιστές ανήκει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου».

Η εμπορική ναυτιλία

«Δεν αρκεί ο πατριωτισμός», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «οι πλοιοκτήτες βλέπουν ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες», αλλά πρέπει και τα ναυπηγεία «να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

«Όλο αυτό το περιβάλλον» δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία «για μια επιτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ναυπηγεία» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση «επειδή επιτέλους», όπως είπε, «λύονται κάποιοι γόρδιοι δεσμοί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξήγησε ότι ο σύνδεσμος ενδιαφέρεται «να δουλεύουν οι εταιρείες, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», ενώ διευκρίνισε -αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού- ότι «το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των πλοίων είναι μεγάλο» και ως εκ τούτου είναι σημαντική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοίων, των επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και των ηλεκτρο-οπλικών συστημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.