«Τελείωσαν» SCALP-NAVAL και FDI/Belharra με τo πρόσχημα του κόστους – Υπογράφουν LoA 290 εκατ. $ για ελικόπτερα MH-60R

«Τελείωσαν» SCALP-NAVAL και FDI/Belharra με τo πρόσχημα του κόστους – Υπογράφουν LoA 290 εκατ. $ για ελικόπτερα MH-60R

Την ώρα που η κυβέρνηση τελείωσε τις γαλλικές φρεγάτες FDI/Belharra και ουσιαστικά τη δυνατότητα του ΠΝ να αποκτήσει όπλα της τάξης των 1.000 χλμ. με τους πυραύλους MdCN (αφού η ακύρωση της προμήθειας των γαλλικών στρατηγικών βλημάτων cruise ήταν και ο αρχικός της στόχος) προχωρά χωρίς κανένα πρόβλημα και ανερυθρίαστα στην παραγγελία 4 αρχικά και στη συνέχεια ακόμη 3 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ, χωρίς να υπήρχε ποτέ καμία ανάλογη απαίτηση από το ίδιο το ΠΝ.

Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε τις περασμένες μέρες δυο διαφορετικές LOA. Η πρώτη αφορά την αγορά 4 ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας τύπου MH-60R, και η δεύτερη τον περιορισμένες κλίμακας εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6 που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια με το ΠΝ.

Η επίσημη δικαιολογία για την αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων η αντικατάσταση των «υπέργηρων» AB.212.

Ως τα ελικόπτερα ΑΒ.212 να είναι το μόνο «υπέργηρο» οπλικό σύστημα των ΕΔ που χρήζει αντικατάστασης.

Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες πίσω από την αγορά των νέων πανάκριβων ελικοπτέρων (το κόστος για την αγορά και των 7 φτάνει τα 600 εκατ. $!), αλλά είναι σίγουρο ότι αυτές δεν είναι επιχειρησιακές.

Η κυβέρνηση όπως αναφέραμε με το πρόσχημα των αναδρομικών των συνταξιούχων, τέλειωσε SCALP-NAVAL και Belharra, λόγω κόστους, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να υπογράψει μια συμφωνία τουλάχιστον 250 εκατ. $ σε πρώτη φάση για ελικόπτερα τη στιγμή που το ΠΝ δεν έχει φρεγάτες.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα ΠΝ με δυνατότητες πέραν αυτών της αυστηρής, αυστηρότατης αυτοάμυνας (φρεγάτες MMSC, ESSM, Harpoon) στο χώρο του Αιγαίου και μόνο, όπως και της συμμετοχής σε ανούσιες (για την Εθνική Άμυνα) αποστολές του ΝΑΤΟ.

Έτσι ακυρώνει τόσο τις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής όσο φυσικά και κυριότερα τις δυνατότητες στρατηγικής κρούσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από εκεί πέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα τέσσερα+επτά ελικόπτερα. Λεφτά υπάρχουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.