ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φρεγάτες: Αποκλείστηκε η ισπανική πρόταση – Φαβορί τα αμερικανικά παράκτια σκάφη που θέλουν Μητσοτάκης, Φλώρος, Ντόκος

Φρεγάτες: Αποκλείστηκε η ισπανική πρόταση – Φαβορί τα αμερικανικά παράκτια σκάφη που θέλουν Μητσοτάκης, Φλώρος, Ντόκος

(upd 15:30) Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φρεγάτες και σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία.

Αυτό σημαίνει πως απορρίφθηκε η προσφορά της Ισπανίας μια πλήρως άξια επίσης υποψηφιότητα.

Συνοπτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Ν. αξιολόγησε προτάσεις από ΗΠΑ (HFF, όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC), Γαλλία (FDI), Ολλανδία (S 11515), Ηνωμένο Βασίλειο (Arrowhead 140), Ιταλία (FREMM/Bergamini), Ισπανία (F-110) και Γερμανία (Α300).

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Κάθε πλοίο έχει τα συν και τα πλην του και το ΠΝ είναι μόνο αρμόδιο να κρίνει πιο από αυτά τα σκάφη όχι μόνο καλύπτει αλλά και θα καλύπτει στο μέλλον (μιλάμε για χρήση 40 ετών και για ότι αυτό σημαίνει για τις απειλές) αν και φοβόμαστε ότι μιλάμε για προειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση για την αμερικανική πρόταση!

Οι υποψηφιότητες

Η ολλανδική πρόταση με τη Sigma 11515HN FFG προσφέρει ένα σκάφος των 4.400 τόνων εκτοπίσματος, μήκους 119 μέτρων, με δύο Mk41 των 16 θέσεων συνολικά (μπορούν να φτάσουν και τα 4 Μκ16), 8 Exocet Block 3C, ένα RAM, ένα πυροβόλο των 76 χλστ. ενώ σε ότι αφορά το ραντάρ προτείνονται ή APAR2 και SM400 ή NS200.

Η γαλλική FDI-HN έχει εκτόπισμα 4.460 τόνων, μήκος 122 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στους 27 κόμβους (αν και το ΠΝ θα επιθυμούσε υψηλότερη) και η αυτονομία της στα 9.300 χλμ. με 15 κόμβους. Το κύριο χαρακτηριστικό που την διαφοροποιεί από την FREMM είναι το νέο ραντάρ της Thales Sea Fire 500, ένα σύστημα AESA με εμβέλεια 500 χλμ. Το ραντάρ θα εκπέμπει στην ζώνη συχνοτήτων S (2-4 GHz), όπως και το HERAKLES, εμμένοντας στην συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων ως μια ικανοποιητική λύση, για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ πολλαπλών καθηκόντων.

Η FDI διαθέτει σόναρ γάστρας Kingklip Mark 1115 και συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους όπως οι FREMM CAPTAS-4μ μικρότερο των FREMM λόγω μεγέθους πλοίου. Σε υπηρεσία στο γαλλικό Ναυτικό το σκάφος θα έχει οπλισμό πυροβόλο Oto Melara των 76 χλστ. , 2 πολυβόλα των 20 χλστ. σε τηλεχειριζόμενους σταθμούς. Κατά σκαφών επιφανείας διατίθενται 8 εκτοξευτές Exocet MM-40 Block 3. Στην αντιαεροπορική άμυνα το σκάφος θα διαθέτει δύο εκτοξευτές των οκτώ θέσεων SYLVER A-50 για 16 βλήματα ASTER 15/30.

Ο ανωτέρω οπλισμός δεν ικανοποίησε το ΠΝ, το οποίο στις διαπραγματεύσεις ζήτησε διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με αυτές τα σκάφη φέρουν 4 αντί δύο εκτοξευτών SYLVER. Οι τρεις θα είναι A-50 και ο τέταρτος A-70. Σύμφωνα με αυτή οι ελληνικής διαμόρφωσης φρεγάτες θα έχουν 24 βλήματα ASTER 15/30 και οκτώ βλήματα MdCN. Εάν δεν εγκατασταθούν οι γαλλικοί cruise και παραμείνει η διαμόρφωση των τεσσάρων SYLVER τότε το πλοίο θα μπορεί να φέρει εναλλακτικά 16 ASTER 15 και ισάριθμούς ASTER 30 ή διάφορους συνδυασμούς αυτών. Πληροφορίες από ορισμένες πηγές κάνουν λόγο πως οι MdCN δεν πρόκειται να παραγγελθούν αμέσως αλλά σε μετέπειτα χρόνο (πάντα αν απαιτηθεί θα έχουμε το κατάλληλο σκάφος για να τα εκτοξεύσει).

Οι Γερμανοί έχουν προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό επίσης μια εξαιρετική πρόταση με καινούργιες φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 ή A300 ενώ η πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» για να προστεθούν στα τέσσερα τα οποία ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος .(μην ξεχνάμε ότι τα παλαιότερα Τ-209 που διαθέτουμε στον στόλο σχεδόν 50ριζουν!)

Το γερμανικό Ναυτικό πάντως διαθέτει τόσο φρεγάτες (F-123) όσο και κορβέτες Κ-130 σε εξαιρετική κατάσταση οι οποίες ενδιαφέρουν το ελληνικό επιτελείο και ενδεχόμενη κίνηση παραχώρησης τους θα έδινε «πόντους» στην πρόταση του Βερολίνου.

Η βρετανική Artrowhead 140 είναι ένα σκάφος των 5.700 τόνων, μήκους 134 μέτρων, με θέσεις εκτόξευσης, 89 βλήματα επιφανείας-επιφανείας, σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) και βασίζεται στο δοκιμασμένο σχέδιο της δανέζικης ΙΗ που φέρνει εκτός της ευελιξίας (σε χαμηλό κόστος) τοποθέτησης συστημάτων και όπλων και τους τεράστιους χώρους για κάθε μελλοντική ανάγκη.

Η αμερικανική MMSC (αν υποθέσουμε ότι έχει λύσει κάθε τεχνικό πρόβλημα) δεν μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile) ΚAI μόνο (ακόμα και αναφορές για προσθήκες τριών επιπλέον μονών εκτοξευτών απλά θα καταναλωθούν στην ενσωμάτωση ASROC γιατί δεν έχει και τορπιλοσωλήνες), ενώ δεν φέρει σόναρ σκάφους (πάλι καλά που θα υπάρχουν και οι ΜΕΚΟ 25ετιας να τις καλύπτουν) ενώ ανούσια είναι η συζήτηση για το αν αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ SM-2/-3/-6 ή και Tomahawk γιατί απλά δεν θα έχουμε σκάφος να τοποθετηθούν.

Όσο για ενδιάμεση λύση άγνωστο (εκτός και αν κάποιοι θέλουν LCS ή παροπλισμένες O.H.Perry).


(Αρχικό κείμενο 08:59) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σήμερα στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία θα συμμετάσχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο… σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κλάδου που γνωμοδοτεί, μεταξύ άλλων, και για θέματα εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα-, η συνεδρίαση του ΑΝΣ δεν είχε ως αντικείμενο τις νέες φρεγάτες ούτε την «ενδιάμεση λύση», δηλαδή την προμήθεια φρεγατών που προέρχονται από τα αποθέματα άλλων ναυτικών και οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν και να ενταχθούν σε υπηρεσία με τον Στόλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να προωθήσουν στην ηγεσία του Κλάδου τα συμπεράσματά τους.

Όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε… εμβόλιμα μία παρουσίαση των προσφερόμενων σχεδιάσεων αυστηρά από επιχειρησιακή σκοπιά για εσωτερική ενημέρωση. Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση επιλογής σχεδίασης για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στο πλευρό του πρωθυπουργού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της αλληλογραφίας του με την τουρκική πρεσβεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.