ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Γαλλία και η Ιταλία παρέλαβαν τους πρώτους αναβαθμισμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30

Οι παραδόσεις θα συνεχιστούν εντός του 2024

Η Γαλλία και η Ιταλία παρέλαβαν τους πρώτους αναβαθμισμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30

Ο οργανισμός OCCAR, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι παρέδωσε, στη Γαλλία και την Ιταλία, τους πρώτους αναβαθμισμένους πυραύλους Aster-30 των αντιαεροπορικών συστημάτων PAAMS (Principal Anti-Air Missile System), των φρεγατών FREMM και Horizon.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι παραδόσεις θα συνεχιστούν εντός του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν υπογράψει κοινό πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των φρεγατών Horizon (τέσσερα εν υπηρεσία πλοία, δύο για κάθε χώρα).

Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων των πλοίων και στην αναβάθμιση ή αντικατάσταση των υποσυστημάτων που έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά ή έχει πάψει η υποστήριξη τους.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης τα πλοία θα παραμείνουν αξιόμαχα και σε υπηρεσία για 15-20 περίπου χρόνια.

Το συνολικό κόστος για τα τέσσερα πλοία ανέρχεται στα € 1,5 δισεκατομμύρια, ενώ τα αναβαθμισμένα πλοία αναμένεται να παραδοθούν, σε Γαλλία και Ιταλία, την περίοδο 2027-2030, ένα κάθε έτος.

Το πρώτο και το τρίτο πλοίο θα παραδοθούν στην Ιταλία το 2027 και το 2029, ενώ η Γαλλία θα παραλάβει τα δικά της πλοία το 2028 και το 2030.

Το κύριο μέρος της αναβάθμισης αφορά στην αναβάθμισης του αντιαεροπορικού συστήματος PAAMS και την ενσωμάτωση των πυραύλων Aster-30 Block.1NT, καθώς και την αλλαγή των κύριων ραντάρ των πλοίων.

Μετά την αναβάθμιση τα πλοία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν, εκτός από συμβατικές αεροπορικές απειλές (αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV), και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους τεχνολογίας Cruise.

Ως προς τα ραντάρ, τα ιταλικά πλοία θα εφοδιαστούν με το Kronos Grand Naval της Leonardo, ενώ τα γαλλικά με το SMART-L MM/N της Thales, αμφότερα τεχνολογίας AESA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός της βελτίωσης των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών ικανοτήτων των πλοίων και την εγκατάσταση των νέων ραντάρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει κι άλλες προσθήκες-αλλαγές, όπως την εγκατάσταση νέων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου μάχης, ενώ θα υπάρξει αναβάθμισης και στο λογισμικό των πλοίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.