
Να ζήσουμε να τις θυμόμαστε τις φρεγάτες κλάσης Constellation για τις οποίες το ΠΝ ήθελε και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την απόκτηση 7 πλοίων. Η αμερικανική κυβέρνηση (Ναυτικό ΗΠΑ) ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2025 την ακύρωση του προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών Constellation-class (FFG-62), για λόγους που έχουν να κάνουν με υπερβάσεις κόστους (1.4 δισ.$/πλοίο αντί για 1 δισ.$), και καθυστερήσεις στην παράδοση (πρώτο πλοίο από το 2026 το 2029).
Το πρόγραμμα που θα απέδιδε συνολικά 20 πλοία για το USN πήγε στον “πάτο” της θάλασσας. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ John Phelan λέγοντας ότι το USN απομακρύνεται από την κλάση και ότι πλέον θα επικεντρωθεί σε πλοία που θα μπορέσει να ναυπηγήσει πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος.
From day one I made it clear: I won’t spend a dollar if it doesn’t strengthen readiness or our ability to win.
To keep that promise, we’re reshaping how we build and field the Fleet—working with industry to deliver warfighting advantage, beginning with a strategic shift away… pic.twitter.com/pbTpIPDfR8
— Secretary of the Navy John C. Phelan (@SECNAV) November 25, 2025
Βέβαια η υπόθεση έχει και ευτράπελα: Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα δύο πρώτα σκάφη (USS Constellation και USS Congress), που η ναυπήγησή τους έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν αν και με αλλαγές. Θα είναι η πρώτη φορά που το Ναυτικό των ΗΠΑ θα εντάξει στο στόλο του δύο μόνο σκάφη μιας κλάσης, εκτός και αν τα πουλήσει σε κάποιον ενδιαφερόμενο.
Ποιος ξέρει.΄Ένας ακόμη λόγος της αύξησης του κόστους και των καθυστερήσεων είναι ότι τα δύο πλέον σκάφη της κλάσης είναι μόνο κατά 20% ίδια με το αρχικό σχέδιο της FREMM από την οποία προέρχονταν. Όσο για το ΠΝ το οποίο σκόπευσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (η Ελλάδα είχε καταβάλει 2,7 εκατ. €) με την παραγγελία έως και 7 σκαφών θα πρέπει ίσως να περιμένει το επόμενο πρόγραμμα κάπου μετά το 2050… Άλλωστε χρόνο έχουμε άφθονο. Γιατί να βιαζόμαστε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.