ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

NGAD: Σε μόλις 200 μαχητικά 6ης γενιάς προσανατολίζεται η αμερικανική αεροπορία

Οι προσδοκίες της USAF για τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά

NGAD: Σε μόλις 200 μαχητικά 6ης γενιάς προσανατολίζεται η αμερικανική αεροπορία

Το πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς «Next Generation Air Dominance – NGAD» της αμερικανικής αεροπορίας (USAF), παραμένει ένα «καλά κρυμμένο» μυστικό, ειδικότερα σχετικά με τα νέα χαρακτηρικά που θα έχει, αλλά και τις αποδόσεις του.

Αν και κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εικόνες για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του μελλοντικού stealth μαχητικού, οι λεπτομέρειες του προγράμματος παραμένουν απόρρητες.

Το NGAD αναμένεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά F-22 της USAF, ωστόσο η αποστολή του θα είναι πολύ διαφορετική. Θα έχει βελτιστοποιημένη εμβέλεια, ωφέλιμο φορτίο και stealth χαρακτηριστικά, καθώς η αποστολή του θα είναι να πολεμά ως μέρος μιας εξαιρετικά ολοκληρωμένης ομάδας συστημάτων με βαθιά διείσδυση σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα επιτευχθούν «θυσιάζοντας» την ικανότητα ελιγμών του μαχητικού. Ωστόσο, αυτό που παραμένει «άγνωστο» είναι η ταχύτητα και το υψόμετρο στα οποία θα είναι ικανό να πετάξει.

Η απόσταση και τα λειτουργικά ύψη που θα επιχειρεί το NGAD

Δεδομένου ότι θα πρέπει να επιχειρεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με πολύ μεγαλύτερη ακτίνα μάχης από ό,τι διαθέτουν τα σημερινά μαχητικά των ΗΠΑ, ενώ συγκρατεί όλο το καύσιμο εσωτερικά, η ικανότητα να ταξιδεύει πολύ «αποτελεσματικά» θα είναι το χαρακτηριστικό-«κλειδί».

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση από και προς τις περιοχές-στόχους, η δυνατότητα διατήρησης υπερηχητικής ταχύτητας κατά της διάρκεια της πτήσης χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα αερίου, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη ικανότητα.

Όσο πιο γρήγορα μπορεί να φτάσει σε ένα μέρος που χρειάζεται να εκτελέσει την αποστολή και να επιστρέψει στη βάση του, τόσο περισσότερες εξόδους μπορεί να πραγματοποιήσει ο στόλος, ειδικότερα όταν είναι μικρός σε αριθμό. Η USAF σχεδιάζει προς το παρόν να αποκτήσει μόλις 200 αεροσκάφη NGAD.

Ένα άλλο από τα πιο μοναδικά πλεονεκτήματα του F-22 είναι τα υψόμετρα στα οποία μπορεί να λειτουργήσει, τα οποία είναι πάνω από 60.000 πόδια. Τι γίνεται λοιπόν με τα λειτουργικά ύψη για το μαχητικό NGAD; Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μαχητικό έκτης γενιάς θα έχει παρόμοιες δυνατότητες να πετάει σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Αυτό θα επιτρέψει στα πυρομαχικά, ιδιαίτερα στους πύραυλους αέρος-αέρος, αλλά και στα όπλα αέρος-εδάφους, να πετάξουν πολύ μακρύτερα. Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον απειλής για το οποίο κατασκευάζεται το NGAD, τα μεγάλα υψόμετρα θα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό. Εξίσου κρίσιμη είναι η πρόσθετη οπτική επαφή που προσφέρεται στους αισθητήρες και τα συστήματα επικοινωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι, η Lockheed Martin, η Boeing και η Northrop Grumman ανταγωνίζονται για το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance. Η αεροπορία των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει ότι η τελική απόφαση για το σχέδιο του NGAD έχει προγραμματιστεί για το 2024, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.