Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ο Μ.Νετανιάχου έδωσε την εντολή να πλήξουν drones τον στολίσκο για την Γάζα στην Τυνισία

Ο στολίσκος Global Sumud, αποτελείτο από περίπου 45 πλοία

Ο Μ.Νετανιάχου έδωσε την εντολή να πλήξουν drones τον στολίσκο για την Γάζα στην Τυνισία

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CBS News ότι στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ένα υποβρύχιο και έριξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στα σκάφη του στολίσκουμ για την Γάζα που ήταν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι Sidi Bou Said της Τυνησίας, προκαλώντας πυρκαγιά κατόπιν εντολής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β.Νετανιάχου.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο στολίσκος Global Sumud, αποτελείτο από περίπου 45 πλοία στα οποία επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές από περισσότερες από 40 χώρες.

Απέπλευσε από την Ισπανία τον Σεπτέμβριο με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Τετάρτη το βράδυ το ισραηλινό Ναυτικό άρχισε να αναχαιτίζει πλοία του στολίσκου, αφού προειδοποίησε τα πληρώματά τους ότι εισέρχονται σε ύδατα τα οποία ελέγχει το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 400 ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία στολίσκου συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχείρησης.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων, η χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού ή αντικειμένων πολιτικής φύσεως απαγορεύεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Η επιβεβαίωση της ισραηλινής εμπλοκής δεν θα μας εξέπληττε. Απλώς θα αποκάλυπτε ένα μοτίβο αλαζονείας και ατιμωρησίας τόσο τραγελαφικό που δεν μπορεί να ξεφύγει από την τελική κρίση», ανέφερε ο Παγκόσμιος Στόλος Sumud σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Η δήλωση πρόσθεσε: «Είτε ο σκοπός αυτών των επιθέσεων ήταν να μας σκοτώσουν, να μας τρομάσουν ή να ακινητοποιήσουν τα σκάφη μας, έθεσαν απερίσκεπτα σε κίνδυνο αμάχους και εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη: οι προσπάθειες φίμωσης, εκφοβισμού ή παρεμπόδισης της δέσμευσής μας στον παλαιστινιακό σκοπό και τον λαό δεν θα επιτύχουν.

Ζητούμε επείγουσες, ανεξάρτητες έρευνες για αυτές τις επιθέσεις και πλήρη λογοδοσία από τους υπεύθυνους».

Τον Σεπτέμβριο, οι τυνησιακές αρχές αμφισβήτησαν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έριχναν εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Φιλοϊσραηλινοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν επειδή οι ακτιβιστές δεν χρησιμοποίησαν σωστά μία φωτοβολίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.