ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ που σκοτώθηκε στο υποβρύχιο Titan είχε συλλέξει 5.000 αντικείμενα από το ναυάγιο του Τιτανικού

«Κύριος Τιτανικός»: Αυτό ήταν το παρατσούκλι του Γάλλου δύτη

Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ που σκοτώθηκε στο υποβρύχιο Titan είχε συλλέξει 5.000 αντικείμενα από το ναυάγιο του Τιτανικού

Εμμονή με τον Τιτανικό, φαίνεται πως είχε ο 77χρονος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, που έχασε τη ζωή του στο υποβρύχιο Titan, καθώς είχε συλλέξει πάνω από 5.000 αντικείμενα από το εμβληματικό ναυάγιο, στα βάθη του Ατλαντικού.

Ο «Κύριος Τιτανικός» όπως ήταν το παρατσούκλι του Γάλλου δύτη που πέρασε όλη του τη ζωή του κυνηγώντας τα μυστήρια του ναυαγίου, έλαβε μέρος στη συλλογή πάνω από 5.000 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων διαμαντένιων δαχτυλιδιών και ενός πολυελαίου, παρά τις προειδοποιήσεις για λεηλασία του ναυαγίου.

Ο 77χρονος κατεξοχήν ειδικός του Τιτανικού- πόσες φορές να είδε την ομώνυμη ταινία άραγε- ηγήθηκε πολλών αποστολών του ναυαγίου.

Η εταιρεία MRS Titanic inc. που αναλάμβανε ερευνητικές αποστολές στο ναυάγιο δηλώνει ότι ήταν πάντα «αφοσιωμένη στη διατήρηση της κληρονομιάς του πλοίου, του χώρου του ναυαγίου και όλων των επιβατών του», αλλά το έργο της έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο.

Οι επικριτές την έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθούσε να «κερδοσκοπήσει» «κλέβοντας και λεηλατώντας» ένα πλοίο που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τραγωδίας που στοίχισε περίπου 1.500 ζωές.

Ο Ναρζολέ, ο οποίος δήλωνε ότι στόχος του ήταν πάντα η «εκπαίδευση και η διατήρηση», είχε ήδη συμμετάσχει σε δεκάδες καταδύσεις στην περιοχή πριν από το μοιραίο ταξίδι του με το πειραματικό υποβρύχιο Titan.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα θύματα που επέβαιναν στο υποβρύχιο ήταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, ο Σαχζάντα Νταγούντ 48 ετών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γιος του Σουλεϊμάν Νταγούντ, 19 ετών, και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, 61 ετών.

Αποστολές ανέσυραν αντικείμενα από το ναυάγιο σε αποστολές το 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000 και 2004. Από το ναυάγιο ανασύρθηκε επίσης τεράστιος αριθμός κοσμημάτων. Περιλάμβαναν ένα δαχτυλίδι από χρυσό 18 καρατίων και διαμάντια, εκθαμβωτικά περιδέραια και ζευγάρια σκουλαρικιών.

Το 2020, ένας Βρετανός πολιτικός παρομοίασε την RMS Titanic Inc, με θαλάσσιους ληστές και δήλωσε ότι οι εργασίες ισοδυναμούν με «κλοπή και λεηλασία» του ναυαγίου.

5000 αντικείμενα από το ναυάγιο είχε συλλέξει ο Ναρζολέ

Η RMS Titanic υποστήριζε πάντα ότι επιθυμούσε να διατηρήσει τα κειμήλια του ναυαγίου πριν χαθούν για πάντα. Επικοινώνησε με συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο πλοίο και έλαβε έγκριση για τις αποστολές διάσωσης.

Ο Ναρζολέ ανέσυρε 5.000 αντικείμενα από το πλοίο κατά τη διάρκεια της καριέρας του και έχει ανυψώσει ακόμη και ένα τμήμα του κύτους του πλοίου βάρους 20 τόνων για ανάλυση.

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το πλοίο έχουν από καιρό εξάψει τη φαντασία των ιστορικών και όσων ενδιαφέρονται για την τραγωδία.

Υπάρχουν επίσης πολλές ξεχωριστές συλλογές αντικειμένων που μετέφεραν επιζώντες από το πλοίο και έχουν πωληθεί ιδιωτικά, όπως ένα μενού του τελευταίου γεύματος που σερβιρίστηκε στους επιβάτες της πρώτης θέσης και αντικείμενα που μετέφερε το πλήρωμα του πλοίου.

Ο Nαρζολέ υπηρέτησε ως διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για την RMS Titanic Inc και έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με το πλοίο.

Η αποστολή της εταιρείας είναι «η εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού και των γύρω ωκεάνιων περιοχών, η λήψη ωκεανογραφικού υλικού και επιστημονικών δεδομένων και η χρήση των δεδομένων και των ανακτηθέντων αντικειμένων για ιστορική επαλήθευση, επιστημονική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Ποιος ήταν ο «Κύριος Τιτανικός»

Ο PH (Πολ-Ανρί), όπως είναι γνωστός στους φίλους του, γεννήθηκε στο Σαμονί, στις γαλλικές Άλπεις, αλλά πέρασε τα πρώτα του χρόνια στην Αφρική με τους γονείς του. Μενού στον Τιτανικό

Ο Nαρζολέ πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια στο Γαλλικό Ναυτικό και έγινε διοικητής. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στα υποβρύχια μεγάλου βάθους και το 1987 ηγήθηκε της πρώτης αποστολής ανάσυρσης στον Τιτανικό.

Ο 77χρονος ήταν παντρεμένος με την Αμερικανίδα παρουσιάστρια ειδήσεων Μισέλ Μαρας μέχρι τον θάνατό της το 2017 σε ηλικία 63 ετών. Ζούσε στο Κονέκτικατ και τα παιδιά του ζουν στο Κορκ της Ιρλανδίας.

Το 2016, η RMS Titanic Inc και η μητρική της εταιρεία, Premier Exhibitions Inc, κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης και έφτασαν κοντά στο να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα κειμήλια που είχαν στην κατοχή τους.

Ορισμένοι ακτιβιστές μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης του Τιτανικού Τζέιμς Κάμερον, ηγήθηκαν μιας αποτυχημένης εκστρατείας για να περιέλθει η συλλογή στην ιδιοκτησία μιας κοινοπραξίας μουσείων. Η δημοπρασία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο Nαρζολέ είχε δηλώσει το 2012: «Θυμάμαι ότι μίλησα με [συγγενή ενός θύματος του Τιτανικού] μια γυναίκα, η οποία μου είπε: “Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις γιατί ο πατέρας μου πέθανε στο πλοίο”».

«Είμαι εντάξει με αυτό. Αλλά έχω συναντήσει άλλους επιζώντες που τους αρέσει αυτό που κάνουμε. Πιστεύουν ότι βοηθάει να διατηρηθεί ζωντανό το πλοίο και η κληρονομιά του».

Και πρόσθεσε: «Η πεποίθησή μου είναι ότι είναι καλό να καταγράφονται τα αντικείμενα, ότι είναι καλό για την εκπαίδευση και τη διατήρηση. Αυτός είναι ο στόχος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.