ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προβληματισμός στην Μόσχα από τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Η αποσχισθείσα Δημοκρατία αποτελεί «πακέτο» με την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας

Προβληματισμός στην Μόσχα από τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

«Tρομοκρατικές» επιθέσεις αγνώστου ταυτότητας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής 500.000 ανθρώπων που είναι ρωσόφωνη και έχει δηλώσει από το 1992 ότι θέλει την ένωσή της με την Ρωσική Ομοσπονδία και που έχει αποσχισθεί από το μολαδαβικό κράτος (De facto), έχουν δημιουργήσει μία νέα εστία ανάφλεξης με απρόβλεπτα αποτελέσματα, που όμως πιέζουν την Μόσχα για συνέχιση των επιχειρήσεων ακόμα και στην Οδησσό.

Στην Υπερδνειστερία η Μόσχα διατηρεί στρατιωτική δύναμη 1500 ανδρών που φυσικά δεν είναι αρκετή ούτε για να υπερασπιστεί την Τρανσνίστρια (Υπερδνειστερία) ούτε θα προχωρήσει σε κάποιου είδους επιχείρηση προς την Οδησσό, για να δημιουργηθεί μία ρωσική «τανάλια» όταν έρθει η ώρα για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς την πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας  της χώρας της καθώς οι Αρχές της Μολδαβίας διαδίδουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε «χτυπήματα προβοκάτσια», προκειμένου να μπορέσει να επικαλεστεί στη συνέχεια κάποιο αίτημα των τοπικών Αρχών για ενίσχυση της ασφάλειάς τους απέναντι στους «τρομοκράτες».

Δύο τινά συμβαίνουν. Ή τα χτυπήματα είναι προέλευσης δυτικού τύπου καθώς η Δύση επιθυμεί να αναγκαστεί η Ρωσία να πολεμήσει και σε άλλο μέτωπο προς εξάντληση των δυνάμεών της, ή όντως έχει κριθεί στην Ρωσία απαραίτητη η μεταφορά επιπλέον δυνάμεων στην Υπερδνειστερία.

Κακώς στην Ελλάδα και στην Δύση θεωρούν ως πρόβλημα μόνο την Υπερδνειστερία καθώς στην Μολδαβία υπάρχει και η περιοχή της αυτόνομης Γκαγκαουζίας, όπου οι Γκαγκαούζιοι είναι Ορθόδοξοι τουρκόφωνοι Βαλκάνιοι (όχι Τούρκοι) που έχουν δηλώσει με δημοψήφισμα ότι θέλουν να ενωθούν με την Ρωσία.

Πρόκειται για έναν λαό που επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να αποφύγει την βαριά φορολογία του Σουλτάνου έπρεπε να δώσει θρησκεία ή γλώσσα. Επέλεξε να δώσει την γλώσσα και έτσι ομιλεί μία τουρκική διάλεκτο.

Εάν ξεκινήσει μία σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα λύσει το ζήτημα αυτό ως ένα πακέτο, δηλαδή θα περιλαμβάνει και την Γκαγκαουζία.

Σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία έχουν προκαλέσει εξελίξεις: Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της  αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την Τρίτη εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την Μάια Σαντού, που θεωρείται φιλοευρωπαία. 

Τώρα πως γίνεται και συμβαίνουν όλες αυτές οι ταραχές με φιλοευρωπαίους άρα φιλοαμερικανούς πολιτικούς, δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό.

Σημειώνεται ότι ο  στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης».

Ο Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι να ενοποιήσουν όλους τους ρωσικούς και φιλορωσικούς πληθυσμούς σε μία προσπάθεια να αποκτήσει η Ρωσία ένα πιο ισχυρό status αλλά και να καταστήσει την Μαύρη Θάλασσα κατά το ήμισυ «ρωσική λίμνη».

Στον πόλεμο της Ουκρανίας παίζονται πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που αφήνουν τα διεθνή και τα εγχώρια ΜΜΕ να γίνουν κατανοητά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα συμβαίνουν επειδή οι Αμερικανοί κάνουν το παν  για να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία και αν δεν μπορούν τότε ο πλανήτης θα πρέπει να χωριστεί στα δύο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.