Ακόμα και ο Β.Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι δύσκολη

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι το Κίεβο εξοπλίζεται διαρκώς από τη Δύση, διαμηνύοντας υπάρχει έτσι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Μόσχα αναφέρεται στο ότι η Ουκρανία προμηθεύεται πλέον όπλα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη με στοχοποίηση ειδικά της περίπτωσης προμήθειας MLRS/HIMARS.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον δεν κρύβει πως υπολογίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, ακόμα και τους κινδύνους κλιμάκωσης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων από τους Ουκρανούς!

Στο μεταξύ στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε καίρια σημεία του ανατολικού μετώπου, με στόχο να ελέγξουν το συντομότερο τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, στο βορειοδυτικό Ντονέτσκ, μία περιοχή καίριας σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης στο Ντονμπάς.

Το Σάββατο η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι μία στρατηγική πόλη βορειότερα αυτών των δύο, η Lyman, τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για πιο σφοδρές επιθέσεις σε Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Η Lyman φαίνεται ότι έχει στρατηγική θέση και για τις επιθέσεις στο γειτονικό Σεβεροντονέτσκ, μία πόλη στα νοτιοδυτικά του περιφέρειας του Λουχάνσκ.

Οι βομβαρδισμοί στο Σεβεροντονέτσκ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά χθες υπήρξε ιδιαίτερη σφοδρότητα με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν διεισδύσει ακόμα περισσότερο μέσα στην πόλη έχοντας περιορίσει τις δυνάμεις του Κιέβου μόνο στον δυτικό τομέα της πόλης.

Έχει απομείνει μόνο μία γέφυρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαφύγουν οι Ουκρανοί από την πόλη αν και η γέφυρα αυτή σύμφωνα με τους Ρώσους βρίσκεται εντός ακτίνας βολής.

Οι Ρώσοι σκοπίμως έχουν αφήσει ανοιχτή την δίοδο στην μόνη γέφυρα που έχει απομείνει για να διαφύγουν οι Ουκρανοί και να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία.

Το Κίεβο όμως αρνείται να δώσει την εντολή αποχώρησης έχοντας εγκαταλείψει τους άνδρες του σε μία σίγουρη καταστροφή.

Σε μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι σε αυτή την περιοχή του Ντονμπάς (στο οποίο ανήκουν οι περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη παραδεχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν 100 μαχητές κάθε ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο οι διαθέσεις των Ρώσων για τον έλεγχο και του νότιου μετώπου παραμένουν, παρά την αποκλιμάκωση των επιθέσεων το τελευταίο διάστημα. Τη νύχτα, σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάεφ, μία μεγάλη πόλη πάνω από τη Χερσώνα και δυτικά προς την Οδησσό.