ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσική αεροπορική βάση στο Ροστόφ! – Λένε ότι κατέστρεψαν 6 μαχητικά – Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Ρωσικοί λογαριασμοί υποστηρίζουν ότι η καταστροφή των μαχητικών είναι ουκρανικά «fake news»

Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσική αεροπορική βάση στο Ροστόφ! – Λένε ότι κατέστρεψαν 6 μαχητικά – Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Oι Ουκρανοί πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση με 44 drones καμικάζι στην αεροπορική βάση του Μοροζόβσκ, στην περιφέρεια του Ροστόφ και ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν έξι ρωσικά μαχητικά και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλα οκτώ (άλλες ουκρανικές πηγές αναφέρουν 30 μαχητικά αλλά μάλλον πρόκειται περί προπαγάνδας).

Λένε μάλιστα πως από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν και 20 Ρώσοι στρατιώτες.

Οι Ρώσοι διαψεύδουν ότι η ουκρανική επιχείρηση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και μάλιστα αναφέρουν ότι η καταστροφή των ρωσικών αεροσκαφών είναι «fake news». Κατά τους Ρώσους μόνο κάποια κτίρια υπέστησαν ζημιές και αυτές από συντρίμμια τον drones.

Ο ακριβής τύπος των drones που χρησιμοποιήθηκαν παραμένει άγνωστος και θα προσδιοριστεί μετά την ανάλυση των συντριμμιών.

Από αυτά, 26 drones αναχαιτίστηκαν από α/α συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1.

Με βάση τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι προφανές ότι τα drones πετούσαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, ενισχύοντας το επίπεδο της μη παρατηρησιμότητας.

Οι Ρώσοι αντίθετα με ότι ισχυρίζονται οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ρεύματος.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν και το αεροδρόμιο στο Γιέισκ, όπου οι τοπικές μονάδες αεράμυνας εξουδετέρωσαν δέκα UAV.

Όπως αναφέρουν όλα συνετρίβησαν στα ανοιχτά της Αζοφικής Θάλασσας και φαίνεται ότι προήλθαν από την περιοχή Zaporizhzhia/Dnipro.

Τουλάχιστον ένα ακόμη ουκρανικό UAV χτυπήθηκε ενώ πλησίαζε το αεροδρόμιο Ένγκελς, όπου σταθμεύουν τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ο λόγος για την παρουσία μόνο ενός drone είναι ασαφής. Μπορεί να υπήρχαν περισσότερα UAV που κατευθύνονταν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πιθανώς αναχαιτίστηκαν πάνω από το Γιέισκ και το Μοροζόβσκ.

Χάρη στην ταχεία ανταπόκριση των συστημάτων αεράμυνας, οι ρωσικοί λογαριασμοί λένε ότι αποφεύχθηκε κάθε σοβαρός αντίκτυπος από τις επιθέσεις και χαρακτηρίζουν τον ισχυρισμό από ουκρανικές πηγές για υποτιθέμενη καταστροφή έξι αεροσκαφών ότι είναι ψεύτικος και προπαγανδιστικός.

Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις υπογραμμίζουν την ενισχυμένη ικανότητα των Ουκρανών να χτυπούν στόχους πέρα σε μεγάλο βάθος στην ρωσική επικράτεια.

Αυτό τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία των αντίμετρων κατά των drones και την αναγκαιότητα προστασίας των αεροπορικών μέσων στις βάσεις.

Η σημερινή επίθεση των Oυκρανών έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει κανένα απολύτως drone ενώ αντίθετα η τουρκική πλευρά διαθέτει εκατοντάδες τα οποία και παράγει.

Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή για το ποια πλευρά από τις δύο λέει την αλήθεια ως προς τα αποτελέσματα της ουκρανικής επίθεσης.

Αν οι Ουκρανοί λένε αλήθεια πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πλήγμα καθώς στην συγκεκριμένη βάση βρίσκονται σταθμευμένα σύγχρονα μαχητικά Su-35, Su-34, όπως και τα παλαιότερα Su-24 και Su-27.

Αν έχουν δίκιο οι Ρώσοι τότε αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να έχει αναπτυχθεί μία αποτελεσματική και εξελιγμένη αντί drone άμυνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.