ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι Ουκρανοί λένε πως κατέρριψαν δύο ρωσικά αεροσκάφη AEW&C και COMINT – Μόσχα: «Δεν έχουμε πληροφορία για κάτι τέτοιο»

Oι Ουκρανοί αναζητούν άμεσα να παρουσιάσουν στην Δύση μία μεγάλη νίκη

Οι Ουκρανοί λένε πως κατέρριψαν δύο ρωσικά αεροσκάφη AEW&C και COMINT – Μόσχα: «Δεν έχουμε πληροφορία για κάτι τέτοιο»

Η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ρωσικά αεροσκάφη εναέριας διοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου επάνω από την Αζοφική Θάλασσα, αλλά η Μόσχα διαψεύδει τις καταρρίψεις.

«Ευχαριστώ την Αεροπορία για την τέλεια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση αυτή στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ένα AEW&C (έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) A-50 και COMINT (συλλογής πληροφοριών επικοινωνιών) Il-22, «καταρρίφθηκαν». χωρίς όμως να διευκρινιστεί από τους Ουκρανούς με ποιο τρόπο έγινε αυτό.

Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται για την συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό στόχων και τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ερωτήθηκε για το γεγονός και είπε ότι «δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τις ισχυριζόμενες από τους Ουκρανούς καταρρίψεις».

Πέραν των όσων αναφέραμε νωρίτερα περί πιθανού φίλιου πυρός από την ρωσική αεράμυνα, ουκρανικές πηγές αναφέρουν τώρα ότι ήταν ουκρανικά αντιαεροπορικά μέσα που έβαλαν εναντίον του «Mainstay» και «Coot-B» και τα κατέρριψαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αναφέρουν ότι το Il-22 περιπολούσε στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας συλλέγοντας πληροφορίες για ραδιοεπικοινωνίες σε μια συνεχή προσπάθειας χαρτογράφησης των ηλεκτρονικών εκπομπών στο πεδίο της μάχης που διεξάγει η Μόσχα.

Πάντα σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το «Coot-B» μετά το πλήγμα που δέχθηκε κατευθύνθηκε προς την περιοχή Κερτς, δηλαδή το στόμιο της Αζοφικής Θάλασσας προς την Κριμαία, οπότε και χάθηκε από τα ραντάρ.

Κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο κατόρθωσε τελικά να φτάσει σε αεροδρόμιο αλλά είτε κατέπεσε στην τελική προσέγγιση εκτός ελέγχου, ή συνετρίβη στην προσγείωση με σοβαρούς τραυματισμούς ή και θύματα.

Για το A-50, που οι παραπάνω πηγές αναφέρουν ότι πετούσε ανατολικότερα, υποστηρίζεται ότι επίσης χτυπήθηκε και κατέπεσε.

Aν όντως  έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για πλήγμα για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και την Αεροπορία ειδικότερα, όσο και μείζον επιχειρησιακό πρόβλημα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν υπηρετούν σε μεγάλους αριθμούς.

Ήδη έχει καταρριφθεί ένα Il-22 στη διάρκεια της ανταρσίας της Wagner.

Ουκρανικοί λογαριασμοί διαδίδουν ότι οι καταρρίψεις πραγματοποιήθηκαν από α/α συστήματα MIM-104 Patriot, αν και είναι πρακτικά αδύνατον να καταρριφθεί στην Θάλασσα του Αζόφ, λόγω απόστασης από την υπό ουκρανικό έλεγχο Ζαπορίζια.

Κάποιος λέει αλήθεια και κάποιος λέει ψέματα.

Οι Ουκρανοί λόγω της πολύ άσχημης, εναντίον τους. τακτικής κατάστασης αναζητούν καθημερινά ειδήσεις που να αναπτερώσουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του λαού της χώρας.

Οι δε Ρώσοι αν έχουν υποστεί τέτοιες απώλειες, αυτές είναι σημαντικές καθώς διαθέτουν μόνο 15 A-50 και 25 Il-22.

Οι Ουκρανοί πάντως έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο με την υποτιθέμενη τελευταία πτήση του Beriev A-50 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα.

Ένα βίντεο φυσικά που δεν αποδεικνύει τίποτε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.