ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οργή στην Ρωσία για το ουκρανικό χτύπημα στο παγοδρόμιο του Μπέλγκοροντ: «Παίρνετε τα δυτικά όπλα και χτυπάτε αμάχους» (upd)

Πυραυλική επίθεση στο κέντρο της πόλης - Δύση: «Νόμιμη άμυνα»

Οργή στην Ρωσία για το ουκρανικό χτύπημα στο παγοδρόμιο του Μπέλγκοροντ: «Παίρνετε τα δυτικά όπλα και χτυπάτε αμάχους» (upd)

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 21/12 – 07.38): Σε 22 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ από τη χθεσινή επίθεση, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» με την οργή να είναι αισθητή σε όλη την ρωσική κοινωνία που βλέπει ότι το χτύπημα έγινε από όπλα που τους έδωσε η Δύση.

Νωρίτερα οι αναφορές μιλούσαν για τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κατά τη χθεσινή επίθεση κατά της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ που αποδίδεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πληροφόρηση, ο αριθμός των νεκρών στο Μπέλγκοροντ έχει ανέλθει σε 20», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Telegram.

Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου έπληξαν ένα παγοδρόμιο σε κεντρική πλατεία της πόλης Μπέλγκοροντ, σπίτια και ένα εμπορικό κέντρο.

30 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση από βαρέα ρουκέτα του συστήματος MLRS/HIMARS, καθώς και σπίτια και αυτοκίνητα.

«Αντί να προσπαθήσετε να αντιμετωπίζεται το ρωσικό πυροβολικό στο πεδίο της μάχης χτυπάτε αμάχους».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda επικαλείται πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούν τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα για την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «σκόπιμη και σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Μπέλγκοροντ, κατά την οποία τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γλαντκόφ.

Πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πόλη», υποστήριξε ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα.

«Προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο έπληξε ένα αθλητικό κέντρο, ένα παγοδρόμιο και ένα πανεπιστήμιο. Ήταν ένα σκόπιμο, τυφλό χτύπημα σε μη στρατιωτικό στόχο», υπογράμμισε. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν την ευκαιρία να κάνουν το καθήκον τους και να αποτιμήσουν την καταστροφή που προκλήθηκε σε μια ρωσική πόλη, στο Μπέλγκοροντ», είπε ο Νεμπένζια.

 Η άμεση αντίδραση των Δυτικών

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουκρανίας και των συμμάχων της, οι οποίοι υπενθύμισαν πως η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σερχίι Ντβόρνικ είπε πως «όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τον οποίο εξαπέλυσε ο δικτάτορας του Κρεμλίνου, τα θύματα και τα δεινά θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται». «Καθώς η Ουκρανία ακόμη ανακάμπτει από τα χθεσινά αποτρόπαια πλήγματα, νέα κύματα ρωσικής τρομοκρατίας εξαπολύονται. Μόλις πριν από λίγες ώρες… Η Ρωσία τρομοκρατεί ξανά το Χάρκοβο με πυραύλους S-300 να πλήττουν κατοικημένη περιοχή», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζον Κέλι επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αυτός είναι δικός του πόλεμος, είναι επιλογή του», είπε. «Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σήμερα… Απευθύνουμε έκκληση για την προστασία όλων των αμάχων, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν, σε κάθε σύγκρουση», συμπλήρωσε.

https://twitter.com/WarClandestine/status/1741178543202042137?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1741178543202042137%7Ctwgr%5E2c6b3f17431095ed265ae37b0a11b0e266d3d8cb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1451100%2Frosia-katigorei-tin-oukrania-gia-tromokratiki-epithesi-stin-poli-belgorod%2F

Ο Βρετανός απεσταλμένος Τόμας Φίλιπς είπε ότι το Λονδίνο θλίβεται βαθύτατα για κάθε απώλειες αμάχων, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης στη Ρωσία», είπε. «Αν η Ρωσία θέλει να κατηγορήσει κάποιον για τους θανάτους Ρώσων σε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να ξεκινήσει από τον πρόεδρο Πούτιν», ανέφερε ο Φίλιπς. Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για τη στοχοποίηση αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: «Αφού απέτυχε να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, η Ρωσία έχει στραφεί πλέον σε αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Ο Γάλλος απεσταλμένος Νικολά ντε Ριβιέρ είπε πως η Ουκρανία απλώς ασκεί απλώς το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, ενώ η Ρωσία «ποδοπατεί» τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, θα δούμε περισσότερους αμάχους – Ουκρανούς και Ρώσους – να σκοτώνονται», είπε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Χάλεντ Χιαρί, προειδοποιώντας για «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και εξάπλωσης» της σύγκρουσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.