ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οι βρετανικές κυρώσεις «κατέρριψαν» τα Super Étendard της Αργεντινής – Θα αποσυρθούν

Χάθηκε η ικανότητα βολής των EXOCET

Οι βρετανικές κυρώσεις «κατέρριψαν» τα Super Étendard της Αργεντινής – Θα αποσυρθούν

Η Αργεντινή αποσύρει από την υπηρεσία του ναυτικού τα μαχητικά Super Etendard λόγω της άρνησης της Βρετανίας να προμηθεύσει εξαρτήματα για το αεροσκάφος και έτσι χάνεται η ικανότητα βολής των EXOCET.

Ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής Χόρχε Ταϊάνα ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση τόσο των αρχικών μοντέλων που αγοράστηκαν το 1979 όσο και εκείνων που αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη Γαλλία το 2019.

Πέντε αεροσκάφη Super Etendard Modernisés της Dassault αγοράστηκαν από την Αργεντινή στο πλαίσιο συμφωνίας 12 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018. Οι παραδόσεις του αεροσκάφους ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2020.

Ωστόσο, η Αργεντινή δεν μπόρεσε να αποκτήσει βρετανικής κατασκευής εκτινασσόμενα καθίσματα για τα γαλλικά αεροσκάφη λόγω των κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο την εμπόδισε να αγοράζει όπλα με βρετανικά εξαρτήματα από το τέλος του πολέμου των Νήσων Φώκλαντ το 1982.

Λόγω του εμπάργκο, το αεροσκάφος δεν μπορούσε να παραδοθεί με το εκτινασσόμενο κάθισμα MK6 που κατασκευάστηκε από τον βρετανικό όμιλο Martin Baker. Τρία χρόνια αργότερα, οι αρχές της Αργεντινής τελικά εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους για παράκαμψη των βρετανικών κυρώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκδοση Modernisé είναι η πιο ενημερωμένη του Super Étendard και υπηρετούσε με το Γαλλικό Ναυτικό μέχρι το 2016 που επιχειρούσε από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Αργότερα, τα αεροσκάφη αντικαταστάθηκαν από το Rafale M, τη ναυτική έκδοση του μαχητικού της Dassault.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.