Κινδυνεύει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας

Κινδυνεύει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας

Ο νέος νόμος που ψηφίσθηκε υποστηρίζει την διδαχή των εθνικών γλωσσών μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες συνίσταται η ουκρανική γλώσσα.

Ο νέος εκπαιδευτικός νόμος της Ουκρανίας, που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο –Βερχόβνα Ράντα– στις 5 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας στις 27 Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες που έχουν εθνοτικές μειονότητες στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τονίζει ότι, «για τους Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι ζουν, δυστυχώς, σε μια διακεκαυμένη ζώνη, καθώς στην περιοχή αυτή είναι και το μέτωπο πολεμικής αντιπαράθεσης, από το 2014, η δυνατότητα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας συνιστά το οξυγόνο της ύπαρξής τους. Είναι αδιανόητο, εντός μιας σύγχρονης δημοκρατίας, μέλος του ΟΑΣΕ, να υποστούν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα χρόνια του ολοκληρωτισμού».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ήδη έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση του Κιέβου, των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που διαθέτουν επίσης σημαντικές ομάδες ομοεθνών τους στην επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ υπήρξε και σχετικό ψήφισμα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον Νίκο Κοτζιά αν έχει προβεί σε κάποιου είδους παρέμβαση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα της απρόσκοπτης εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει, «ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, διαβιώνει μια σημαντική ελληνική μειονότητα που ανέρχεται άνω των 100.000 ανθρώπων. Ως σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκ νέου τα ελληνικά γράμματα, τα οποία τα είχαν στερηθεί για πολλές δεκαετίες λόγω των σταλινικών διωγμών του 1937. Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των διώξεων εξολοθρεύτηκε σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.