ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φρέντι Μπελέρης: Σήμερα η δίκη μετά τη σύλληψή του για «εξαγορά ψήφων»

Οργισμένη αντίδραση της Αθήνας μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρης τρία 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Φρέντι Μπελέρης: Σήμερα η δίκη μετά τη σύλληψή του για «εξαγορά ψήφων»

Σήμερα το μεσημέρι, κατά πληροφορίες, αναμένεται να γίνει η δίκη στην Αλβανία για τον Φρέντι Μπελέρη, τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας, ο οποίος συνελήφθη για «εξαγορά ψήφων», μια σύλληψη που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το θέμα αυτή του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».

Η αντίδραση της Ελλάδας

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποπιος ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτός από τις οδηγίες που έδωσε για διάβημα προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, τόνισε ότι «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο»

Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Μπελέρης κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, δηλώνει πως: «Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα», ζητώντας από τους Χειμαρριώτες που ζουν στην Ελλάδα, να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να στηρίξουν στην κάλπη τον Φρέντι Μπελέρη.

«Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει» αναφέρει η ανακοίνωση. «Τις τελευταίες μέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει ευθέως τον Φρέντι Μπελέρη, προσπαθώντας να στηρίξει τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας.

Αποκορύφωση ήταν τα όσα δήλωσε δημόσια κατά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων, με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προσβολές κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης απειλώντας τον πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά» αμέσως μετά τις εκλογές» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

Μην βιάζεστε, λέει η Αλβανία στην Αθήνα

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική ηγεσία να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Σε μια πρώτη αντίδραση για όσα δηλώνει η ελληνική πλευρά, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα, τόνισε σε tweet «η εξαγορά ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμησή της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές».

Προσέθεσε ότι «η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης. Είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι. Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτήν την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

» Ζητάμε με σεβασμό από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.