ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουκρανία: Oι Ρώσοι επιτίθενται σε τρία μέτωπα και ετοιμάζονται για την δική τους μεγάλη αντεπίθεση

Οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 93.000 στρατιώτες μέσα σε 19 εβδομάδες!

Ουκρανία: Oι Ρώσοι επιτίθενται σε τρία μέτωπα και ετοιμάζονται για την δική τους μεγάλη αντεπίθεση

Μετά από 19 εβδομάδες από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, το Κίεβο έχει χάσει 93.500 στρατιώτες και ενώ ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στην Γάζα οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε τρία διαφορετικά μέτωπα:

Στο Κουπιάνσκ, στην Ζαπορίζια και στην Αβντίιβκα, με την τελευταία να βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες.

Δεν αποκλείεται όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προστεθούν κι άλλα μέτωπα όπως αυτό της Χερσώνας.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν πήγε καλά γιατί η Δύση βρίσκεται έως και 9 μήνες πίσω στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης όπλων και πυρομαχικών.

Στο ίδιο κλίμα και ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (GUR) Κίριλ Μπουντάνοφ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υστερούσαν στο χρονοδιάγραμμα των πολεμικών εξοπλισμών.

O Τόνι Σάφερ, πρώην στέλεχος της CIA και στρατηγικός αναλυτής, δήλωσε ότι η Ρωσία έστησε μια μεγάλη παγίδα, με την οποία εξάντλησε την Ουκρανία στρατιωτικά και τώρα ετοιμάζει την δική της μεγάλη αντεπίθεση.

Οι Ρώσοι ήδη έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε 6 στρατηγικά σημεία στις οποίες όμως αναπτύσσει τις δυνάμεις της συντηρητικά.

Αυτό που κάνει για την ακρίβεια είναι να βελτιώνει τις θέσεις της στα μέτωπα ώστε να ξεκινήσει την αντεπίθεση της όταν συγκεντρώσει τις κατάλληλες δυνάμεις.

Κάτω από την ρωσική πίεση κοντά στο Κουπιάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν μια σειρά από οχυρά και υποχώρησαν στη δεύτερη γραμμή άμυνας κατά μήκος της γραμμής Σινκόβκα-Πετροπαβλόβσκ.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Σινκόβκα.

Σύμφωνα με αναφορές από το μέτωπο, ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων μαχών σε αυτήν την περιοχή, οι περισσότερες από τις ουκρανικές μονάδες έχασαν την μαχητική τους ικανότητα και αναπληρώθηκαν βιαστικά με ανεκπαίδευτο προσωπικό μεγάλων ηλικιών κυρίως.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βελτιώνουν τις θέσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός Στρατός ανέπτυξε νέες μονάδες για την ενίσχυση των θέσεων κοντά στο Σβάτοβο.

Οι μάχες συνεχίζονται στα νότια του Μπάκχμουτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προωθηθούν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός έχει περάσει στην επίθεση στο μέτωπο του Ντονέτσκ.

Η κύρια επίθεση επικεντρώθηκε στην ουκρανική οχυρωμένη πόλη της Αβντίιβκα όπου ο ουκρανικός Στρατός ενίσχυε τις οχυρώσεις του επί 8 χρόνια υπό τη αμερικανική καθοδήγηση.

Μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και βαριές αεροπορικές επιδρομές, οι ρωσικές μονάδες έχουν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη.

Στις νότιες παρυφές της πόλης ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τον σιδηρόδρομο και μπήκαν στο δάσος στην αστική περίμετρο.

Την ίδια στιγμή, ρωσικές τεθωρακισμένες ομάδες διέρρηξαν τις ουκρανικές άμυνες νοτιοανατολικά του χωριού Σεβερνόγιε και πλησιάζουν από τη νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Βόρεια της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο ενός στρατηγικού υψώματος στο Μπερντίτσι κοντά στο χημικό εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντίιβκα.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ταυτόχρονα βορειοδυτικά, δυτικά και νότια της Αβντίιβκα χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένες ομάδες, Αεροπορία και Πυροβολικό ξεκινώντας στις 10 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της πόλης Αβντίιβκα Vitaliy Barabash ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις με αεροπορική υποστήριξη σε 10 έως 12 κατευθύνσεις γύρω από την πόλη.

Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατηρητές χαρακτήρισαν τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Aβντίιβκα ως «μείζονα επίθεση» και σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) Ντένις Πούσιλιν ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια «πλήρους κλίμακας κατάληψη της πόλης Avdiivka».

Ρωσικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον σιδηροδρομικό σταθμό Οτσερετίνε (13 χλμ βορειοδυτικά της Αβντίιβκα), που υποστηρίζει την ουκρανική επιμελητεία της πόλης.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο μέτωπο της Ζαπορίζια κατέληξε σε αποτυχία. Μικρές ουκρανικές ομάδες εξακολουθούν να επιχειρούν επιθέσεις στην περιοχή του Ραμποτίνε και του Κοπάνι, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες, χωρίς κανένα κέρδος.

Οι Ρώσοι αντεπιτίθενται στην περιοχή Βερμποβόγιε.

Στα ανατολικά, το μέτωπο αναβίωσε κατά μήκος της γραμμής Ζερεμπιάνκα – Πιατικχάτκι, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση και πραγματοποίησαν μικρή προώθηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.