Πανελλήνιες 2023: Περιορισμένες οι θέσεις σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστικό και Λιμενικό σώμα

Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2023: Περιορισμένες οι θέσεις σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστικό και Λιμενικό σώμα

Όλες τις πληροφορίες για τις Πανελλήνιες 2023 και την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές σχολές, σε Πυροσβεστικό, Λιμενικό Σώμα και τις Στρατιωτικές σχολές έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, ενώ απομένει μόνο η ανακοίνωση των φετινών εισακτέων για Στρατιωτικές σχολές και Πυροσβεστικό Σώμα.

Το επόμενο διάστημα (σε πολλές σχολές από αύριο 30 Ιανουαρίου) οι υποψήφιοι πρέπει να είναι «επί ποδός» καθώς θα κληθούν να καταθέσουν και τις αιτήσεις για τις προκαταρκτικές εξετάσεις. Αιτήσεις και δικαιολογητικά θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και οι νέοι οφείλουν να ξέρουν ότι στις σχετικές ημερομηνίες δεν δίνονται παρατάσεις και συνεπώς πρέπει να είναι συνεπείς καθώς χωρίς αυτή τη διαδικασία χάνουν και τη δυνατότητα εισαγωγής στις σχολές. Το σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαβάσουν με μεγάλη προσοχή τις σχετικές προκηρύξεις, που έχουν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να είναι γνώστες όλων των λεπτομερειών. Για τις Στρατιωτικές σχολές το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε την προκήρυξη για την υποβολή ηλεκτρονικά Αίτησης-Δικαιολογητικών των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των σχολών του για το διάστημα από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 24:00.

Τώρα αναμένεται και η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων που όπως έχει δεσμευθεί και το Υπουργείο Άμυνας θα είναι αυξημένος καθώς πέρυσι είχαν μείνει αρκετές θέσεις κενές, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Βέβαια ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η αύξηση στις θέσεις θα αφορά σε όλες τις σχολές ή κάποιες από αυτές. Πέρυσι η ΕΒΕ έφερε και στις Στρατιωτικές σχολές προβλήματα και δυσκόλεψε την εισαγωγή των υποψηφίων και για παράδειγμα μόνο στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ, από το σύνολο των αρχικών 146 θέσεων, οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 87,. Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε στις Σχολές Ευελπίδων (Οπλα και Σώματα) ο συντελεστής για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να πέσει από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψηφίους.

Πάντως ο υπουργός Αμυνας, Νικ. Παναγιωτόπουλος, έχει δηλώσει τα εξής: Όσον αφορά στους εισακτέους ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και την κάλυψη των κενών θέσεων που έχουν προκύψει, έχει προβλεφθεί η μεταφορά αυτών στα επόμενα τρία έτη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 1.460. Αντίστοιχα, οι 197 κενές θέσεις του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι με την στοχευμένη διαμόρφωση της ΕΒΕ των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ δεν θα υπάρξουν κενές θέσεις κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Αστυνομικές Σχολές

Στις Αστυνομικές σχολές υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των εισακτέων κατά 120 θέσεις. Ειδικότερα, για τη Σχολή Αστυφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων θα είναι 850 άτομα αντί 730 που ήταν πέρσι. Μικρότερος από πέρσι θα είναι ο αριθμός εισακτέων στην Σχολή Αξιωματικών, με 100 πρωτοετείς αντί 117 πέρσι. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέων την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση στη Σχολή Αστυφυλάκων είναι πιθανόν να πιέσει προς τα κάτω τη περσινή βάση που κινήθηκε στα 14.830 μόρια. Οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στην Σχολή Αξιωματικών ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με μικρή άνοδο των μορίων, λόγω της μικρής περικοπής στις θέσεις. Η σχολή αυτή έχει μία από τις υψηλότερες βάσεις, καθώς πέρσι έφτασε τα 17.760 μόρια.

Λιμενικό

Ο αριθμός των εισακτέων στο Λιμενικό φέτος μειώθηκε γεγονός που μπορεί να επιφέρει και κάποια έστω και μικρή άνοδο στις βάσεις εισαγωγής. Στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 24 από 27 πέρσι. Στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 60 από 100 πέρσι. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι και οι δύο σχολές ανήκουν στην κατηγορία των υψηλόβαθμων σχολών και ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή είναι μεγάλος.

Οι είκοσι τέσσερις (24) θέσεις των εισακτέων στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατανέμονται ως εξής: α. Ποσοστό 10%, ήτοι δύο (2) θέσεις, που θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες που εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο, το 2022 ή το 2021 και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον σχολικό έτος (ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ), ως ακολούθως: i) Σε όσους/ες εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου. σε εθνικό επίπεδο το 2022, σε ποσοστό 60%, ήτοι μία (1) θέση.

Εκδόθηκε και η προκήρυξη για τις προκαταρκτικές εξετάσεις για το Λιμενικό

Η Προκήρυξη με την οποία καθορίζεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη , όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν να εισαχθούν στις παραγωγικές Σχολές του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., συμπληρώνουν ηλεκτρονικά Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό εισαγωγής στην Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, σε ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα λειτουργήσει ειδικά για το διαγωνισμό, τις ημερομηνίες από 01/02/2023 ημέρα Τετάρτη έως και 14/02/2023 ημέρα Τρίτη.

Μετά την 14/02/2023 δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής. Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά (λεπτομέρειες αναφέρονται στην προκήρυξη) και οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να στείλουν οποιοδήποτε έγγραφο ταχυδρομικά .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά καθορίζεται ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70 μ και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,63 μ. αμφότεροι χωρίς υποδήματα. Επίσης εάν κάποιος υποψήφιος μετά την επιτυχία του στις εξετάσεις διαπιστωθεί ότι έχει τατουάζ ή οπές στο δέρμα του (piercing), ανακαλείται η πράξη κατάταξης του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.