Παραδοχή με γεωστρατηγικές προεκτάσεις από το Πεντάγωνο: «Τελειώνουν τα χρήματα – Απειλείται η ικανότητα στήριξης των επιχειρήσεων»

Η Ουκρανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος ασθενής - Το Ισραήλ έχει «εξασφαλισμένη» την χρηματοδότηση

Παραδοχή με γεωστρατηγικές προεκτάσεις από το Πεντάγωνο: «Τελειώνουν τα χρήματα – Απειλείται η ικανότητα στήριξης των επιχειρήσεων»

«Λευκή πετσέτα» φαίνεται ότι θα πετάξουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς το μέτωπο στο Ισραήλ έχει αφήσει ουσιαστικά το αμερικανικό ΥΠΑΜ «ταπί και ψύχραιμο», παρά τις προσπάθειες του Τ.Μπάιντεν να προσπαθήσει να εγκριθούν όλα τα κονδύλια.

Μάλιστα έφτασε σε σημείο το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) να προειδοποιήσει ότι η έλλειψη κεφαλαίων και ο περιορισμός των δαπανών βάσει προσωρινών νόμων απειλούν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και την ικανότητά τους να παρέχουν υποστήριξη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλους τομείς της ανάπτυξής τους στον κόσμο.

Μάλιστα την ανακοίνωση παρά το ότι δεν θέλησε να πει που θα γίνουν πρώτα περικοπές, την έκανε όμως ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Λόιντ Όστιν στο αμερικανικό προσωπικό στο Κίεβο στις 20 Νοεμβρίου!

Ο Κρις Σέργουντ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι επειδή δεν είχαν προγραμματιστεί μετακινήσεις στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να αποσύρει κεφάλαια από τρέχοντες λογαριασμούς λειτουργίας και συντήρησης.

Ο Σέργουντ πρόσθεσε σε δηλώσεις του την Τρίτη, που δημοσιεύθηκε από το Politico: «Επειδή το Υπουργείο Άμυνας έπρεπε να ψάξει για χρήματα, αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για εκπαίδευση. Ο Στρατός έχει ήδη προγραμματίσει ασκήσεις και αναπτύξεις για φέτος, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένες πληρωμές συμβάσεων ενδέχεται να καθυστερήσουν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υπογράψει τον προσωρινό νόμο χρηματοδότησης που ενέκρινε το Κογκρέσο, για να διασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέχρι τις αρχές του επόμενου Φεβρουαρίου, περιμένοντας το Κογκρέσο στις δύο βουλές του, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος  ειδικής χρηματοδότησης αξίας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την υποστήριξη της Ουκρανίας, του Ισραήλ, της Ταϊβάν και της ασφάλειας των συνόρων.

Η υποστήριξη προς το Ισραήλ συνεχίζεται

Ενώ η υποστήριξη προς το Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ότι αυτή η υποστήριξη δεν έχει επηρεαστεί πολύ, παρά την καθυστέρηση στην έγκριση της έκτακτης βοήθειας που ζήτησε ο Μπάιντεν για το Ισραήλ ύψους 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουάσιγκτον προμήθευσε το Τελ Αβίβ με τουλάχιστον 16 τύπους όπλων το 2023, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον Elias Yousef, ειδικό για τη διάδοση των αμερικανικών όπλων στο Stimson Center, είπε ότι το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας έρχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων όπλων.

«Νομίζω ότι είναι ασφαλής υπόθεση να πούμε ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως στις τρέχουσες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα», είπε στο περιοδικό Time νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το κίνημα της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε την αποστολή μιας επιπλέον ομάδας αεροπλανοφόρων, αεράμυνας, μαχητικών αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης σε μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Δεδομένου ότι το Πεντάγωνο λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα τμήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και λαμβάνει χρηματοδότηση σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει το κόστος ενίσχυσης και ανάπτυξης δυνάμεων, υπό το φως της πολιτικής ανισορροπίας και των μαινόμενων κομματικών συγκρούσεων στο Καπιτώλιο.

Ο Σέργουντ εξήγησε ότι λόγω των τρεχόντων γεγονότων, το Πεντάγωνο έχει αναθεωρήσει ορισμένες από τις παραδοχές λειτουργίας που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του αιτήματος προϋπολογισμού του προέδρου για το οικονομικό έτος 2024.

Είπε ότι το αίτημα βασικού προϋπολογισμού, καθώς και το συμπληρωματικό αίτημα για το 2024, δεν περιλάμβαναν χρηματοδότηση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ, «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική συσσώρευση στη Μέση Ανατολή, η οποία περιελάμβανε την επέκταση του εύρους ανάπτυξης ομάδων αεροπλανοφόρων που λειτουργούσαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, ανάγκασε τα στρατιωτικά τμήματα και την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) να επαναξιολογήσουν τις απαιτήσεις τρεχουσών και μελλοντικών επιχειρήσεων με βάση την εξελισσόμενη σύγκρουση.

Εξήγησε ότι από το απόγευμα της Τρίτης, το Υπουργείο Άμυνας εξακολουθούσε να εργάζεται για την έκδοση εκτίμησης του συνολικού κόστους της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν συχνά προειδοποιήσει για τη σύνδεση της χρηματοδότησης με προσωρινά μέτρα δαπανών και τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στην ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

Πρόσφατα, αυτό το βάρος έχει κλιμακωθεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να υποστηρίξουν δύο πολέμους ταυτόχρονα, την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η Κάθλιν Χικς, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον ότι το αποτέλεσμα της διατήρησης του Πενταγώνου κάτω από ένα προσωρινό ανώτατο όριο σημαίνει ουσιαστικά ότι το υπουργείο θα λάβει περικοπή 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν οι πολιτικές και κομματικές διαμάχες συνεχιστούν μετά τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, το Πεντάγωνο και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν μια συνολική περικοπή δαπανών κατά 1 τοις εκατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.