ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Τρέξτε να σωθείτε» και εκκενώστε… την Ελλάδα: Μετά από 8 μέρες φωτιάς εκκενώνουν και το Ασμήνιο!

«Τρέξτε να σωθείτε» και εκκενώστε… την Ελλάδα: Μετά από 8 μέρες φωτιάς εκκενώνουν και το Ασμήνιο!

Ανίκανος δείχνει ο κρατικός μηχανισμό να ελέγξει τη φωτιά στην Εύβοια, καθώς εδώ και οκτώ ολόκληρες ημέρες αντί να τη σβήνει εκκενώνει περιοχές.

Συγκεκριμένα ενώ κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις από Ελλάδα, Σερβία, Σλοβενία κτλ. ήταν έτοιμοι να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Παρόλα αυτά οι κάτοικοι δεν πρόκειται να φύγουν, καθώς είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να σώσουν τα σπίτια τους και το χωριό τους, καθώς γνωρίζουν πλέον πως αν δεν το κάνουν αυτοί… τότε δεν θα το κάνει κανείς.

Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις φωτιές, καθώς αφήνει την Βόρεια Εύβοια και το μόνο που κάνει… είναι να στέλνει SMS σε κατοίκους να εκκενώσουν!

Ναι, να εκκενώσουν, αλλά που να πάνε; Πλέον έχει εκκενωθεί σχεδόν όλη η Βόρεια Εύβοια (ή έχει καεί). Που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Που θα πάνε οι κάτοικοι των υπολοίπων περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας;

Στο τέλος μήπως θα τους πουν να εκκενώσουν και την Ελλάδα;


Τι έγινε νωρίτερα

Νωρίτερα, η φωτιά κατευθύνθηκε από την Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου. Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και, παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς από τη Γαλατσώνα όπου βρίσκεται δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το πύρινο μέτωπο είναι δύσκολο και κάλεσε να έρθουν άμεσα πυροσβεστικά αεροπλάνα να συνδράμουν γιατί -όπως είπε- αν ξεφύγει η φωτιά τότε θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Σημείωσε ότι τα ελικόπτερα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Σημειώνεται ότι στη βόρεια Εύβοια επιχειρεί πλέον μία ιδιαίτερα ενισχυμένη πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.