ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φωτιά στα Βίλια – Εκτιμήσεις πυρομετεωρολόγων: Η πυρκαγιά εμφανίζει «ακραία συμπεριφορά» (φώτο)

Φωτιά στα Βίλια – Εκτιμήσεις πυρομετεωρολόγων: Η πυρκαγιά εμφανίζει «ακραία συμπεριφορά» (φώτο)

Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στα Βίλια με τους ανέμους να κάνουν δύσκολη την κατάσβεση. Οι πυρομετεωρολόγοι από τη μεριά τους, εμφανίζονται βέβαιοι, πλέον, ως προς την εκτίμηση που διατύπωσαν πως η πυρκαγιά στα Βίλια «εμφανίζει ακραία συμπεριφορά», όπως εκείνη της Βαρυμπόμπης.

Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του ο συνεργαζόμενος με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου, «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες σήμερα σε συνδυασμό με την διαθέσιμη πυκνή και ξηρή καύσιμη ύλη είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή των ατμοσφαιρικών διεργασιών που καθοδηγούν την πυρκαγιά κοντά στα Βίλια, Αττικής».

«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες που ήταν ενεργή η πυρκαγιά οι συνοπτικές συνθήκες (συνοπτικός άνεμος) καθοδηγούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (wind-driven), σήμερα», προσθέτει, «η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και η επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επαγωγικής στήλης και πυροσωρειτών με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εμφανίζει ακραία συμπεριφορά και να δημιουργεί τον δικό της καιρό αυτοκαθοδηγούμενη (plume-driven)».

Τη σχετική ανάρτηση του ερευνητή συνοδεύει φωτογραφία που επεξεργάστηκαν το The FLAME project / meteo.gr του ΕΕΑ στην οποία επισημαίνεται ο πυροσωρείτης που περιγράφεται.

Κοινοποιώντας την εικόνα αυτή, το The FLAME project σχολίασε: «Ακόμα μια εμφάνιση πυροσωρείτη σε δασική πυρκαγιά στη χώρα μας».

Η ίδια σελίδα είχε κοινοποιήσει νωρίτερα την Τετάρτη και κοντινή φωτογραφία του φαινομένου:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.