«Πνίγηκε» το επιτελικό κράτος: Απεγκλωβίζουν κατοίκους με βάρκες στη Λαμία – Τεράστιες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

Κ.Μητσοτάκης: «Νικήσαμε τις φυσικές καταστροφές»

«Πνίγηκε» το επιτελικό κράτος: Απεγκλωβίζουν κατοίκους με βάρκες στη Λαμία – Τεράστιες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

«Πνίγηκε» γι’ ακόμη μια φορά το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κακοκαιρία η οποία «χτυπά» τη χώρα μας από το Σάββατο και θα συνεχιστεί και την Κυριακή δημιούργησε πολλά προβλήματα, κυρίως στην στη Δυτική Ελλάδα και αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν με αποτέλεσμα άνθρωποι να εγκλωβιστούν.

Όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε προσφάτως ότι «κερδίσαμε τις φυσικές καταστροφές». Έτσι κερδίσαμε τις φυσικές καταστροφές; Τον τελευταίο χρόνο κάθε φορά που βρέχει (ή χιονίζει, ή έχει κάπου φωτιά) η χώρα παραλύει.

Πλημμύρισε το χωριό Κόμμα στη Λαμία

Δύσκολες είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι στο Κόμμα Λαμίας, καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας έσπασε η η Γερμανική Τάφρος στον Σπερχειό ποταμό και όλο το νερό κατευθύνθηκε μέσα στο χωριό. Η κυκλοφορία προς Μοσχοχώρι, Φραντζή, Κομποτάδες, Κωσταλέξι έχει διακοπεί.

Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σύμφωνα με το tvstar.gr.

Νωρίτερα περίπου στις 4 το πρωί, όχημα με 2 επιβάτες εγκλωβίστηκε μετά την αερογέφυρας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η ΕΜΑΚ έχει μεταφέρει στη περιοχή και την βάρκα που διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, όπου επίσης οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.

«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές…», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Το χωριό Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έγινε μια απέραντη λίμνη και, συγκεκριμένα, δύο σπίτια στο ύψος της Εκκλησίας έχουν αποκοπεί από τα νερά, ενώ αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν.

Ειδικότερα, από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν και πάλι προβλήματα στο Ρίο, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά και μέσα στον ιστό της περιοχής όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ακόμα, δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από τις Αλυκές, καθώς επίσης και ένα ζευγάρι από τα Αγιοβλασίτικα, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει. Οι απεγκλωβισμένοι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας pelop.gr, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Παράλληλα, πρόβλημα υπήρξε και στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένες ήταν και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/12) υπερχείλισε ο Αχέροντας στη Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και εκτάσεις.

Ακόμα, η κατάσταση και στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου ήταν δύσκολη μιας και η περιοχή μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έκλεισε.

Επιπλέον, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός, με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου

Περιοχή εκκενώθηκε στη Ναύπακτο

Αλώβητη από την κακοκαιρία δεν έμεινε ούτε η Αιτωλοακαρνανία, αφού ο Δήμος Ναυπακτίας ζήτησε, μέσω σχετικής ανάρτησης στο Facebook, την εκκένωση του οικισμού πλησίον του χειμάρρου Βαρειάς.

Μάλιστα, σε προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές έπειτα από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της περιοχής, Κωνσταντίνου Λύρου.

Προβλήματα και στην Αττική

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα και στον Νομό Αττικής αφού οι ριπές των ανέμων έφτασαν μέχρι και τα 12 μποφόρ.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει τουλάχιστον 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Πάντως, στο σύνολο της χώρας, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και, συγκεκριμένα, 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τα καλώδια του προαστιακού στον σταθμό της Σφενδάλης κόπηκαν από πτώση δένδρου και έκλεισε η γραμμή, οπότε σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια.

Ο καιρός σήμερα
Η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται, την Κυριακή (12/12), με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική πρόγνωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, τα βόρεια και το Αιγαίο. Από το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Επίσης, χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις από 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο, αρχικά, θα πνέουν δυτικοί άνεμοι από 5 έως 7 μποφόρ, όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς από 4 έως 6 μποφόρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.