ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

24.700 στρέμματα επηρεάστηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

Με βάση εικόνα που ελήφθη από το δορυφόρο Terra

24.700 στρέμματα επηρεάστηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Με βάση εικόνα που ελήφθη από το δορυφόρο Terra (όργανο MODIS) σήμερα στις 12:10 τοπική ώρα (Εικόνα 1), η έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19.07.2022 στην Πεντέλη, προσεγγίζει τα 24.700 στρέμματα. Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο.

Οι  δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

 Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων   που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξιοποιώντας στοιχεία που δόθηκαν ελεύθερα κατά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και δορυφορικές παρατηρήσεις θερμών σημείων, οι επόμενες εικόνες συνοψίζουν την αναμενόμενη εξέλιξη της έντασης του ανέμου στα πλευρά (δυτικά και ανατολικά), την κεφαλή (νότια) και την ουρά (βόρεια) της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού έως την Πέμπτη θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω στην περιοχή, έως και επτά μποφόρ, καθώς φυσάει πολύ περισσότερο από όσο προβλέπουν τα αριθμητικά μοντέλα.  Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών και δεν βοηθούν να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.