ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σεισμός στην Ελασσόνα: Περιμένουν τα τροχόσπιτα και τους οικίσκους οι σεισμοπαθείς που βρίσκονται στο έλεος του καιρού

Σεισμός στην Ελασσόνα: Περιμένουν τα τροχόσπιτα και τους οικίσκους οι σεισμοπαθείς που βρίσκονται στο έλεος του καιρού

Με την μετασεισμική δραστηριότητα έζησε για ακόμη ένα βράδυ η Θεσσαλία, με κορυφαίο τον σεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Ελασσόνα ενώ μία ακόμη σεισμική δόνηση ταρακούνησε τους Λαρισαίους νωρίς το πρωί της Κυριακής καθώς φαίνεται ότι ο Εγκέλαδος δεν λέει να φύγει από την περιοχή.

Την δόνηση αισθάνθηκαν στις 8.08 π.μ. με ένταση 3.6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 26 χλμ Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Λάρισας, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Αρκετοί άνθρωποι κοιμήθηκαν σε σκηνές καθώς οι οικίσκοι αγνοούνται και τα τροχόσπιτα ακόμα είτε πηγαίνουν είτε καθαρίζονται. Οι δε πιθανές βροχές στην περιοχή προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr η καιρική πρόγνωση για Ελασσόνα και Τύρναβο σήμερα Κυριακή έχει ως εξής:

Στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας δεν αναμένονται βροχές παρά μόνο συννεφιά που ίσως δώσει ένα πρόσκαιρο ψιχάλισμα άνευ σημασίας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η έντονη ψύχρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με την μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 8 βαθμούς ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες.

Οπότε οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών να ντυθούν με χοντρά ρούχα και τις μεσημεριανές ώρες καθώς η θερμοκρασία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες θα πέσει έως και 10 βαθμούς.

Ο κόσμος στοιβαγμένος σε εικόνες τριτοκοσμικές 3 ημέρες μετά τον αρχικό σεισμό.

Τσελέντης: Ήταν μετασεισμός το 5.9​

Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ανέλυσε την σεισμική ακολουθία στην Ελασσόνα. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, τόνισε πως πρόκειται για μετασεισμό και ήταν γκάφα όσα διαφορετικά ακούστηκαν. Ο κ. Τσελέντης έδειξε την εικόνα, στην οποία είναι ξεκάθαρο, όπως είπε, ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν στο ίδιο ρήγμα.

Ο κίτρινος κύκλος είναι ο σεισμογόνος χώρος και παρουσιάζονται όλοι οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν από την αρχή του φαινομένου. Με το κίτρινο βέλος είναι ο κύριος σεισμός των 6 Ρίχτερ και με το κόκκινο βέλος ο μετασεισμός των 5,9 Ρίχτερ. Η κόκκινη γραμμή που κόβει στην μέση τον κίτρινο κύκλο, είναι το ρήγμα.

“Βλέπετε εσείς να είναι διαφορετικά;” αναρωτήθηκε. “Είναι στον ίδιο σεισμογόνο χώρο, άρα η θεωρία ότι είναι σε άλλο ρήγμα δεν στέκει” σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα μικρότεροι μετασεισμοί. Τα γαλάζια κυκλάκια είναι οι μετασεισμοί, όσο μεγαλύτερο το κυκλάκι, τόσο μεγαλύτερος και ο σεισμός. Τα αστεράκια στην εικόνα, είναι οι σεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ.

Σχεδόν 900 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Συνολικά 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αυτοψίες σε 1.800 κτίρια.

Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

«Σείστηκε» το Facebook από τις αναρτήσεις των Λαρισαίων

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναρτήσεις που έγιναν από Λαρισαίους αυτό το τετραήμερο αφορούσαν στις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν όλη την περιοχή.

Οι περισσότερες εξ αυτών σχετιζόταν με την άμεση ενημέρωση καθώς έσπευδαν να ενημερώσουν πως «μόλις έγινε σεισμός» πληροφορώντας τους διαδικτυακούς τους φίλους ότι είναι ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Αυτό το μοντέλο ήταν σημαντικό καθώς με αυτόν τον τρόπο υπήρχε άμεση ενημέρωση τη στιγμή μάλιστα που τα τηλέφωνα στα πρώτα λεπτά είχαν πάρει φωτιά και σε κάποιες στιγμές δεν λειτουργούσαν κιόλας.

Δεν έλειψαν κι αυτοί που τα «έβαλαν», μέσω αναρτήσεών τους, με τον χειρισμό του θέματος από τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ. Κυρίως απευθυνόμενοι στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια που θεώρησαν ότι δεν αφιέρωσαν τον κατάλληλο χρόνο για να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η περιοχή αλλά ούτε και την ιδανική σειρά προτεραιότητας για την προβολή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάμεσα στις αναρτήσεις υπήρχα κι εκείνες που είχαν χιουμοριστικό ύφος, συνδέοντας την έλλειψη… τύχης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τις εξελίξεις. Σε τέτοιες στιγμές το χιούμορ είναι σημαντικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.