ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Καίγεται η Λέσβος: Εκκενώνεται ο Σταυρός μετά τη Βρίσα – Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την φωτιά – Μήνυμα από το 112 (upd)

Eκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός του Σταυρού έπειτα από απόφαση του δημάρχου

Καίγεται η Λέσβος: Εκκενώνεται ο Σταυρός μετά τη Βρίσα – Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την φωτιά – Μήνυμα από το 112 (upd)

(Ανανέωση αρχικού κειμένου από 14:09)

Με απόφαση του Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός του Σταυρού ενώ πλέον δεν κινδυνεύει η Βρίσα.


Εκκενώνεται αυτή την ώρα ο οικισμός Βρίσα έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφασης του Δημάρχου.

Με απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός των Βρίσας, ενώ στάλθηκε μήνυμα και από το 112.

Σύμφωνα με το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, όσοι βρίσκονται στη Βρίσα, καλούνται να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτος.

Τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των μετώπων, καθώς μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νότια προς Βατερά και αν οι φλόγες περνούσαν, θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες, αντιμετωπίστηκε άμεσα, ενώ δεν υπάρχει, πλέον, κίνδυνος και για τον οικισμό Σταυρό.

Η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως στο δυτικο μέτωπο, που είναι ενεργό – στην περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αχλάδας, ανάμεσα σε Βρίσα και Βατερά. Εκεί, έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό. Θετική εξέλιξη είναι η σταδιακή μείωση του αέρα.

Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο.

Στο μεταξύ, αναμένονται στη Λέσβο 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα ενισχυτικά από την Αθήνα (δεν έχουν φτάσει ακόμα, ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς), μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες η Πυροσβεστική της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα.

Στέγαση και απεγκλωβισμοί

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε, στο μεταξύ, γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Οι καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά

Θυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν έξι σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν μεγάλες ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.

«Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε χθες  ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Λίγο πριν τις 11 χθες, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολύχνιτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.