ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ο οικισμός της Αττικής που μπορεί να γίνει το «νέο Μάτι»: «Φονική παγίδα» για 220 νοικοκυριά

Ο οικισμός - λαβύρινθος στη Ραφήνα

Ο οικισμός της Αττικής που μπορεί να γίνει το «νέο Μάτι»: «Φονική παγίδα» για 220 νοικοκυριά

Στη Ραφήνα βρίσκεται ένας οικισμός που αποτελεί «παγίδα θανάτου», παρόλα αυτά έχει λάβει… επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 

Η κάμερα από το drone του Up Stories κατέγραψε τη διαδρομή και τους δρόμους γύρω από τον οικισμό «Μελτέμι» με τα 220 σπίτια, ένα μέρος που στην όψη του γεννά φόβους για το τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στο Μάτι…

«Είδα εικόνες που θα με στοιχειώνουν για πάντα», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, η οποία συνεχίζει ως εξής.

«Εικόνες που θα έπρεπε να στοιχειώνουν όλους σε αυτή τη χώρα. Και σήμερα 5 χρόνια μετά τα συναισθήματά μου είναι πραγματικά πολύ μπερδεμένα. Θυμός, απελπισία, προβληματισμός, μα πάνω από όλα τρόμος. Τρόμος μην ζήσουμε ξανά τα ίδια τραγικά γεγονότα τα οποία τελικά από θαύμα και μόνο δεν έχουμε ζήσει.

Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα όλοι από θαύμα ζούμε. Γιατί μόνο εκ θαύματος ο «Οικισμός Μελτέμι» δεν έχει μετατραπεί μέχρι σήμερα στην απόλυτη παγίδα θανάτου.

Το Μελτέμι όσο και αν φαίνεται απίστευτο έχει λάβει και επιχορήγηση από την ευρωπαϊκή ένωση και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon 2020 ως ένα οικολογικό χωριό.

Το Μελτέμι συστήνεται ως ένα στρατόπεδο διακοπών κοντά στην Αθήνα, ανήκει στην πόλη της Ραφήνας, το δεύτερο λιμάνι της Αθήνας. Έχει 220 νοικοκυριά και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα δοκιμαστικό πεδίο για λειτουργίες που σχετίζονται με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσιμων δικτύων.

Βάσει τον όσων αναφέρονται στο πρόγραμμα Horizon 2020 είναι ένα «έξυπνο χωριό» στην Ευρώπη. Το έργο αυτό έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 646184″.

Μετά τρία χρόνια απ’ την χρηματοδότηση του έργου, ακόμα και συνεταιριστές του συλλόγου «Μελτέμι», από αξιόπιστες πληροφορίες μας, δεν γνώριζαν τίποτα, πολύ περισσότερο φυσικά οι πολίτες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η έκταση που φιλοξενεί την κατασκήνωση αρχικά των εταιρειών πετρελαίου.

«Τι κατέγραψε το drone μας»

Μια τεράστια έκταση πευκοδάσους, μόλις 5χλμ μακριά από το Μάτι, με εκατοντάδες κατοικίες που όχι απλά τα δέντρα ακουμπάνε τις στέγες των σπιτιών, αλλά σε πολλά σημεία κυριολεκτικά τα σκεπάζουν ενώ οι πευκοβελόνες σε κάποιες από τις στέγες έχουν σχηματίσει ένα παχύ στρώμα.

Ο απόλυτος λαβύρινθος με μοναδική είσοδο και έξοδο μια στενή πύλη 3 μέτρων και ένας δρόμος στενός να οδηγεί σε αυτή που δεν χωράνε 2 οχήματα με αντίθετη πορεία.

Μονάχα μια έξοδο προς την θάλασσα για περίπτωση εκκένωσης, που όμως για να την βρεις πρέπει να είσαι μυημένος στην περιοχή, και από εκεί και πέρα το απόλυτο χάος με περιφράξεις που δεν σε αφήνουν να ξεφύγεις προς την θάλασσα είτε με “ιδιόκτητες σκάλες” μέσα από αυλές σπιτιών, που φυσικά δεν έχει πρόσβαση ο καθένας.

Δεν θα είμαστε άδικοι. Ναι και δεξαμενές νερού είδαμε και πυροσβεστικές φωλιές επίσης. Όμως σε περίπτωση πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο πιστέψτε με, ούτε η πυροσβεστική θα καταφέρει να έχει πρόσβαση, καθώς ο δρόμος είναι πολύ στενός και αυτοί που θα φεύγουν θα έχουν κλείσει τον δρόμο. Και με τέτοια πυκνή δόμηση και τόσο πυκνό δάσος ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για όλους.

Ξέρω κάποιοι θα πουν πως τους «άναψα φωτιές» με αυτό το βίντεο, όμως αυτές οι «φωτιές» δεν απειλούν ανθρώπινες ζωές. Πάρτε όλοι τα μέτρα σας αμέσως πριν να ζήσουμε ακόμα ένα Μάτι η κάτι πολύ χειρότερο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε το βίντεο του Up Stories

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.